A csütörtökön késő este megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozat egyéb indoklást nem tartalmaz. 

Egy nappal korábban, a szintén a Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozat szerint Áder János – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – június elsejei határidővel mentette fel Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát e beosztásából. Jogalapként a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvényeket nevezi meg a határozat.

Az 1973-ban született Ruszin Romulusz dandártábornok eddig a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. Katonai középiskolába járt Egerben, majd a szentendrei katonai főiskolán kitüntetéses tüzértiszti és földmérő mérnöki diplomát szerzett.

Állomáshelyei voltak: Tapolca, Pécs, Székesfehérvár, Tata, Szolnok, majd Budapest érintésével Debrecen. Innen került a Honvédelmi Minisztériumba.

Doktori fokozatot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kapott, ezzel párhuzamosan felsővezetői katonai végzettséget szerzett az Amerikai Egyesült Államok hadseregének szárazföldi akadémiáján egy mesterdiploma megszerzésével, de speciális képességgel is bővült képességtára, többek között az amerikai Különleges Műveleti Egyetem tanfolyamán.