Az S&P péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte.

A "BBB mínusz" hosszú futamú besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Tatha Ghose, a Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza péntek esti kommentárjában közölte: a házat meglepte a döntés, "de csak azért, mert az S&P eddig nem mutatott semmiféle hajlandóságot arra, hogy észrevegye a magyar gazdaságban zajló kedvező folyamatokat".

Amikor várták, elmaradt a javulás

Ghose kiemelte, hogy a Standard & Poor's a magyar államadós-besorolás márciusban elvégzett előző felülvizsgálatán még az osztályzat kilátását sem emelte pozitívra a jelenleg is érvényes stabilról, pedig ezt a piac és az elemzők annak idején várták.

A Commerzbank a magyar gazdaság javuló köz- és devizaadósság-pozíciói miatt mindenképpen számított Magyarország újabb felminősítésére még az idén, miután a Fitch Ratings már májusban visszaemelte a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába, de a ház ezt nem elsősorban az S&P-től, hanem a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítőtől, a Moody's Investors Service-től várta.

A három nagy hitelminősítő közül már csak a Moody's tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást "Ba1" - a másik két hitelminősítő módszertanában "BB plusz"-nak megfelelő - osztályzattal.

A Moody's azonban már tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösségen belül konszenzusos várakozás, hogy a Moody's novemberben szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba.

Már előre túlreagáltak a befektetési eszközök

A Commerzbank londoni főközgazdásza péntek esti kommentárjában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Standard & Poor's lépése nyomán Magyarország a nemzetközi intézményi befektetők szempontjából már most befektetési ajánlású szuverén adósnak számít, mivel ehhez két hitelminősítő egybehangzó besorolása is elég. Ez azt is jelenti, hogy számos befektetési társaság valószínűleg növelni fogja portfoliókitettségét a magyar adósságpiacon a kockázatvállalási kritériumok alapján - jósolta Ghose.

A Commerzbank londoni elemzője szerint azonban lehetséges, hogy a magyar befektetési eszközök "már előre túlreagálták" a várt újabb felminősítést, és ezért a következő hónapokban valószínűleg csak mérsékelt további reakció várható.

A magyar szuverén törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) jelenleg olyan árfolyamon forognak, amely a "BBB mínusz"-nál is jobb, inkább "BBB" kategóriás adósokra jellemző. Mindezek alapján - bár a piacokon várhatóan a következő héten is pozitív folyamatok lesznek - az árfolyamok később visszatérhetnek a mostani szintek közelébe - vélekedett a Commerzbank londoni főközgazdásza.

Cristian Maggio, a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piaci kutatási igazgatója péntek esti kommentárjában szintén annak a véleményének adott hangot, hogy a piacot meglepetésként érte a Standard & Poor's döntése, mivel a hitelminősítő nem felminősítés lehetőségre utaló pozitív, hanem stabil kilátást tartott érvényben a magyar államadós-besorolásra.

Nem gondoltak rá

Régóta szorgalmaztuk Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású sávba, de arra nem gondoltunk, hogy az S&P már most elszánja magát e módosításra, különös tekintettel az osztályzati kilátásra, amely arra vallott, hogy (a Standard & Poor's) a legjobb esetben is csak ezt a kilátást fogja stabilról pozitívra javítani - hangsúlyozta pénteki kommentárjában a TD Securities vezető londoni elemzője.

Maggio kiemelte, hogy miután a nemzetközi befektetési normák alapján Magyarország - háromból két hitelminősítő befektetői besorolásával - immár befektetésre ajánlott államadósnak számít, szélesedni fog azoknak a nemzetközi intézményi befektetőknek a köre, amelyek megjelenhetnek a magyar állampapírok és más eszközök piacán.

Ráadásul a Standard & Poor's a következő napokban számos magyar vállalati adóst is felminősíthet, és ez azt is jelentheti, hogy a forint tartósan túlteljesítő lesz a térségben - hangsúlyozta a TD Securities londoni szakértője.