Annyi paradigma dőlt meg ebben az évben, hogy nagyon nehéz meghatározni, mi az, ami nem kerülhet veszélybe - mondta Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa hvg.hu-nak adott interjújában arra a kérdésre válaszolva, hogy a Gazprommal kötött 10+5 éves gázszerződés szavatolja-e Magyarország ellátásának biztonságát .

Már azt sem lehet százszázalékos garanciának tekinteni, ha valakinek van valamire szerződése. Ráadásul az esetleges nemteljesítést egy választott bíróság sok év múlva fogja kimondani, ami nem oldja meg azt, hogy mi történik, ha egy hét múlva nem lesz gáz a csőben.

Oroszország tüdőn lőtte magát

Oroszország elvesztette évtizedeken át épített megbízható szállítói imázsát, senki nem fog hinni nekik a jövőben. Rövid távon nagyon sokat kereshetnek, de nem nyerhetik meg a gazdasági háborút. Be fognak jönni az alternatív szállítók, van ugyanis elég földgáz a világban. Európa 2026-ra el tudja érni az Oroszországtól való energiafüggetlenséget

A rezsicsökkentés mindig is politikai termék volt. Közgazdasági szempontból a rezsicsökkentés régóta nem volt fenntartható. Már februárban egyértelmű volt, hogy akárki nyerje is meg a választást, kezelnie kell a helyzetet - fogalmazott Felsmann.

Jó kis gázrendszer

A szakértő szerint magyar gázrendszer európai szinten is a legjobban összerakottak egyike. Kimagasló tárolási kapacitással rendelkezünk, a tárolók mostani 40 százalékos feltöltöttségét is úgy kell értelmezni, hogy Lengyelországban, ahol a töltöttségi szint 97 százalékos, a kapacitás töredéke a magyarországinak.

Felsmann Balázs a paksi bővítés kapcsán szkeptikus az orosz fővállalkozóval indított projekt megvalósíthatóságával. Az energiafüggetlenség ügyében végesek Magyarország lehetőségei. A 2010 óta parlagon heverő szélenergia hasznosítása hozzá tudna tenni a megújulók részesedéséhez, de még ezzel sem lenne elég energiánk, ezért nagyon fontos az energiahatékonyság javítása.