A lap információi szerint a nyáron lemondott az új óriásegyetem, a MATE keszthelyi Georgikon campusának főigazgatója, mivel nem kíván közreműködni a Keszthelyen több száz éve működő felsőfokú agrárképzés megszüntetésében. Az egyetem bezárása miatt sorban távoztak oktatók is.

A budai campushoz hasonlóan már csak néhány éve maradt hátra a gödöllői központú MATE-ba olvasztott Georgikon campusnak is. Dublecz Károly főigazgató augusztusban megerősítette a Magyar Narancsnak az intézmény bezárásáról szóló értesülést, miszerint „hosszabb távon az egyetem vezetése szaktanácsadási és kutatási szerepet szán a Georgikonnak”. A főigazgató a lemondásáról szóló hírről azonban nem nyilatkozott a lapnak.

A jövőre 225 éves Georgikon a Dunántúlon a legnagyobb agrárszakos hallgatói létszámmal és a legszélesebb képzési körrel rendelkezik. Kertészképzés a Dunántúlon csak Keszthelyen van, ezen túl az országos növényvédelmi képzések meghatározó bázisa. Ezer hallgatója van, idén, vélhetően az utolsó kifutó évfolyamon 300 hallgató kezdte meg tanulmányait agrár-, illetve turizmus-vendéglátás képzéseken - olvasható a lap cikkében.

Oktatóinak nyolcvan százaléka rendelkezik tudományos minősítéssel, 54 oktatóból 35 egyetemi docens, 9 egyetemi tanár, akik közül öten az MTA doktorai. A MATE doktori iskolái közül a keszthelyi Festetics Doktori lskola nyerte el a legtöbb, 4 ösztöndíjat.

Rendben vannak a Georgikon pénzügyei is, a campus fenntarthatóan gazdálkodik. A MATE-ba való olvadáskor nem vitt mínuszt az integrációba, sőt élő projektjeinek értéke 5,3 milliárd forint volt, amelyből 1,7 milliárd forintnyit vitt magával az új agrár óriásegyetembe. 2018-ban és 2019-ben is pozitív egyenleggel zárt a költségvetése - sorolják az adatokat.

Szeptemberben újabb tüntetést szerveznek a Georgikon megmentéséért a fővárosban.