Töretlen az üzleti képzések népszerűsége, a tavalyi évhez képest 23 százalékkal nőtt  a Budapesti Gazdasági Egyetemre (BGE) jelentkezők száma az Oktatási Hivatal adatai szerint. A BGE-n egyébként 18 ezer hallgató tanul.

A gazdasági egyetem 2023-ban a jelentkezői összlétszámot tekintve az országos lista negyedik helyén végzett, egy hellyel előrébb, mint tavaly. Az egyetem mindhárom kara az ország 10 legnépszerűbb kara között szerepel, a Pénzügyi és Számviteli Kar pedig továbbra is a legnépszerűbb.

Még a tavalyinál is több mesterszakos jelentkező jelölte meg elsődleges felvételi preferenciaként a BGE-t, és az országos átlagánál nagyobb mértékben nőtt az angol nyelvű képzésekre jelentkezők száma is.

Mint írják: kiugró mértékben, 44 százalékkal nőtt a mesterszakos jelentkezők száma egy év alatt.

Különösen azok a mesterszakok voltak népszerűek, amelyeket akár egy év alatt el lehet végezni.

Kiemelkedő az érdeklődés az egyetem újonnan induló mesterszakja, az ellátásilánc-menedzsment szak iránt.

Az elmúlt 12 évben az idén jelentkeztek a legtöbben a felsőoktatásba: közel 126,5 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést az ősszel induló képzésekre.

Fordulóponthoz érkezett az idei felvételi szezonban a pandémiát eléggé megsínylő turizmus-vendéglátás szak, ahol három év lejtmenet után ismét nőtt a jelentkezők száma. A hasonló képzések országos átlagánál nagyobb mértékben nőtt a jelentkezők száma a BGE angol nyelvű képzéseire is, mondta Heidrich Balázs, a BGE rektora.

Több egyetem is indít egyéves mesterképzést

A technológiai változások, az iparági követelmények, illetve a diplomák versenyképességének javításáról szóló igények azonban Magyarországon is meghozták a változást: a BGE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem már indít egyéves kurzusokat. Az előfutár a Szegedi Tudományegyetem volt,  amely az osztatlan tanárképzés elindulásával rövid ciklusú mesterképzéseket indított. 

Teljesen elektronikus volt a felvételi eljárás

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerint a megújított felvételi rendszer 27 százalékkal emelte a jelentkezők számát, összesen 126 449-en jelentkeztek, az immár teljes elektronikus felvételi eljárás keretében.

Továbbá százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek nincs diplomája. Ez utóbbi szám 26 ezerrel nagyobb a tavalyinál, azaz az átlagot meghaladóan, 34 százalékkal nőtt a diplomával még nem rendelkező jelentkezők száma – közölte.