Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„A kormány célja, hogy a felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, mérnöki és informatikai (MTMI) területek részaránya 2030-ig elérje az 50 százalékot, minden második hallgató MTMI-képzést válasszon” – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára.

Hankó Balázs szerint a kormány stratégiai célja, hogy az ország Európa top 10 innovátora közé kerüljön, a fejlesztők létszáma elérje a 90 ezret, ehhez pedig az évtized végére 3 százalékra kell növelni a GDP-arányos kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordításokat.

Innovációs élharcossá válna Magyarország

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára összegezte a mesterséges intelligencia területén elért eredményeket:

  • létrejöttek az akadémia, a közszféra és az ipar együttműködésén alapuló Adat-EDIH innovációs központok;
  • Debrecenben és Zalaegerszegen (ZalaZone) megalakult két akcelerátor központ, amelyek segítik a startupokat az MI-alkalmazások bevezetésében.
  • Idén átadták Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét Debrecenben (Komondor);
  • 2020-ban létrejött a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor (MILAB), amely ernyőszervezetként fogja össze az érdekelt kutatóintézeteket;
  • és elindult a fiatal innovátorokat támogató Hungarian Startup University Program (HSUP) program.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor (MILAB) és Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratóriumok (ARNL) szervezésében kedden kétnapos kiállítás nyílt Budapesten. A két nemzeti labor és ipari partnereik, valamint a meghívott vállalatok, startupok eladásokon és az expo helyszínén mutatják be kutatási eredményeiket. Az előadások felölelik a mesterséges intelligencia és autonóm rendszerek gyakorlati alkalmazásait, az ipar, a gyártás, az egészségügy területén.

Laza Bálint, a SZTAKI kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kétnapos expóra 400 meghívottat várnak, mintegy ötödük külföldről érkezik a magyar fővárosba.