Pontos adatok még nincsenek, de valamivel 55 ezer fölött lehet a férőhelyek száma – miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021/2022-es tanévben mintegy 294 ezer hallgató járt egyetemre - mondta a lapnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, Budai Marcell.

Az Otthon Centrum felmérése szerint a fővárosban egy egyszobás garzonlakás átlagára havi 125 ezer forint, vidéken 75 ezer forint. Egy kétszobás lakásért a külső pesti kerületekben a legjobb esetben 143 ezer forintot kell fizetni, egy háromszobásért – amit általában több egyetemista bérel egyszerre – Budán átlagosan 287 ezer, a külső kerületekben 206 ezer forintot is elkérhetnek.

Bár a kollégiumi szobák jelentősen olcsóbbak, mint az albérletek (például az Eötvös Loránd Tudományegyetem kollégiumban 9 ezer és 17,5 ezer forint közötti összegeket kell fizetni havonta), a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke, Hegedűs Imre szerint

a következő időszakban a kollégiumok villany- és gázszámlái is jelentősen emelkedni fognak, ez pedig az árakra is hatással lesz.

Hegedűs Imre szerint a túljelentkezés elsősorban a budapesti és a vidéki nagy egyetemek jó felszereltségű kollégiumaira jellemző, miközben számos olyan felsőoktatási intézmény van – főleg vidéken –, ahol a hallgatói létszám kiszolgálását meghaladja a kollégiumi kapacitás.