A külhoni kihelyezett képzéseket Révkomáromban, Beregszászon, Csíkszeredán, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Illyefalván, Szabadkán, Zentán és Zomboron hirdetik meg. A programban résztvevő tíz felsőoktatási intézmény (Budapesti Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Edutus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Sárospataki Református Teológiai Akadémia, Semmelweis Egyetem) állami ösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges képzései változatos területeket érintve, szinte valamennyi Kárpát-medencében található, határon túli, magyarlakta régiót átfogják - áll az ITM közleményében.

Tavaly több mint 1100 fiatal vett részt a képzéseken, több mint tizedük a Szent István Egyetem (február 1-től MATE) vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzésén, Székelyudvarhelyen. Szintén a székelyföldi városban vonzott sok hallgatót az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing alapképzése. De népszerűnek bizonyultak a mezőgazdasági mérnök alapképzések is, a Debreceni Egyetemé Nagyváradon, a Szent István Egyetemé pedig Zentán. Idén új lehetőségként indít festőművész és szobrászművész osztatlan mesterképzést Sepsiszentgyörgyön a Pécsi Tudományegyetem, és ének-zene és testnevelő tanári mesterképzést Beregszászon a Nyíregyházi Egyetem.

A magyar állam az összetartozás jegyében a hazai gyakorlattal megegyező módon és mértékben támogatja az állami ösztöndíjas képzéseket. A teljes kínálat elérhető azonban önköltséges formában is. A felvételi eljárásokat az érintett felsőoktatási intézmények bonyolítják le augusztusban és szeptemberben. Részletes tájékoztatás a felvi.hu honlapon olvasható.