A legrosszabb esetben akár tízmilliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) az energiaárak emelkedése - tudta meg a 24.hu Miseta Attilától, az intézmény rektorától. Van ígérete az egyetemeknek, hogy kap kormánytámogatást a növekvő energiaárak kezelésére. Hogy a központi költségvetés mennyit vállal át az egyetemeket sújtó energiaár-emelkedésből, arról még nem szivárogtak ki adatok.

A PTE kancelláriájának üzemeltetési és beszerzési igazgatója, Zalayné Cseresznyés Tímea tájékoztatása szerint egyelőre senki sem lát tisztán az energiakiadások dolgában, s a kancellária több megoldási javaslaton is dolgozik. Álláspontjuk szerint sem az oktatásban, sem a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása.

Bezárás jöhet

A PTE több karán elterjedt, hogy „hibrid” oktatással igyekeznek majd spórolni, vagyis oly módon, hogy a gyakorlati órák lesznek csak „élők”, az előadásokat online formában tartják meg az oktatók. A rektor szerint az egyetem nem készül erre, elég lesz akkor az online oktatást „bevetni”, ha megint súlyos járvány fenyegeti az országot.

Azt viszont felméri az egyetem vezetése, hogy a PTE több tucatnyi épülete közül érdemes-e bezárni valamelyiket. Eddig csak a PTE szekszárdi karának a kollégiuma került szóba. Abban a kihasználtság 50 százalék alatt van, így elképzelhető, hogy a gázfűtésű épület egy részét használják csak, vagy bezárják az egész diákszállót, s az oda felvett hallgatóknak inkább albérlet-támogatást adnak.