Hónapok kérdése, hogy a kormány lélegeztetőgép-beszerzésének legnagyobb hazai nyertes cégei örökre eltűnjenek: idén decemberben az új tulajdonos úgy határozott, hogy jogutód nélkül felszámolja a Silk Road Fund Zrt.-t is. A társaság alig több mint két és fél évet élt, ami alatt többmilliárd forinttal gazdagodtak a tulajdonosok – írja az mfor.hu

Ma már egészen távolinak tűnhet a kormány lélegeztetőgép-beszerzése, melyet a koronavírus-járvány hazai betörése után indítottak el. A kabinet a pandémia kezdetén végül 16 ezer berendezést szerzett be, a partnercég mögül viszont teljes egészében eltűntek a bizniszen sokat nyerő tulajdonosok. 

Több társaság volt a külügyi tárca partnere az ügyletben, de a legnagyobb figyelem a tisztán magyar tulajdonú Fourcardinal Kft.-re irányult, amely közel 17 milliárd forintot kapott a magyar államtól. A cég közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához.

2020. április 20-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium aláírta a Fourcardinal Kft.-vel az ezer darab kínai lélegeztetőgép vásárlásáról szóló, 48,1 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 17 milliárd forintos) szerződést. A lélegeztetőgépek beszerzése sikeresen lezajlott, erre utalnak legalábbis a megugró bevételek és a bőséges profit. Tavaly szeptemberben viszont végelszámolás áldozata lett a társaság, és viszonylag rövid idő alatt, egészen pontosan idén májusban a cégbíróság törölte a céget. 

A külüggyel kötött üzlet nyomán a 2020-as 15,9 milliárdos profitból 15,4 milliárdot, a 2021-es év 2,2 milliárdos nyeresége után pedig 2,8 milliárdot fizettek ki osztalékként.

A Silk Road Fund Zrt. 7/8-ad részben részesült ebből, vagyis 15,9 milliárdot könyvelhetett el. De ez a társaság is lassan eltűnik a működő cégek sorából, hasonlóan a Fourcardinalhoz: 2022. december 8-án ugyanis Szeverényi Márk vezérigazgató hivatalosan is átadta a céget Balázs-Hörömpöli Anettnek, aki négy nappal később úgy döntött, hogy jogutód nélkül felszámolja a társaságot.