Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereskedők ma azt mondják Magyarországon, hogy nem az a kérdést, mennyiért lesz faanyag az építkezésekhez és felújításokhoz, hanem hogy egyáltalán lesz-e - derül ki a G7 fapiaci világkörképéből. A dolog lényege,hogy miközben az USA-ban nem nőtt a fafeldolgozó-kapacitás, a koronavírus-járvány miatt nagyjából tavaly kora ősszel szép fokozatosan elkezdett felpörögni a kereslet.

A kényszerűségből otthonról dolgozók egy része úgy döntött: azzal üti el az időt, hogy felújítja lakását vagy házát, és az otthoni barkácsolások miatt nagyon megugrott a lakossági kereslet. Az embereknek ráadásul ezúttal pénze is volt erre, hiszen a járvány és a korlátozó intézkedések miatt hónapok óta sokkal korlátozottabban tudtak csak költeni, mint korábban.

Ezzel párhuzamosan a lakásépítési piac is beindult és sok étterem például kültéri fejlesztésekbe kezdett, hogy fogadhasson vendégeket. Azt gondolhatnánk, hogy több fát kell kivágni, és a probléma meg van oldva, ám hiány nem farönkből volt, hanem a feldolgozott fűrészáruból: például gerendákból, tetőlécekből, szarufából. Maga a fakitermelés felpörgött, csak a fűrésztelepek nem bírták a tempót. Itt nem annyira egyszerű kapacitást bővíteni.

Teljes káosz

Tavaszra a tengerentúlon teljes lett a káosz, a fa ára az egy évvel korábbi szint közel ötszörösére emelkedett. Ekkor már Magyarországon is erősen terjedt a piacon, hogy az amerikaiak (illetve a kínaiak) Európából is elkezdték felvásárolni a fűrészárut, amit ezen az áron már lehet gazdaságosan szállítani.

Eközben az öreg kontinensen is ugyanazok a folyamatok játszódtak le, mint a tengerentúlon. Németországban ugyanúgy megugrott a kereslet, mint az Egyesült Államokban. Ott már tavaly is harminc éve nem látott mennyiségű fát vágtak ki, amihez nekik sem volt elég feldolgozó kapacitásuk.

A magyar piacon lényegében mindenki azt mesélte, hogy Kelet-Európában a németek és az osztrákok kezdték el felvásárolni a fűrészárut olyan áron, amivel a helyiek már nem tudtak versenyezni. Az ágazati szereplők már április végén arra panaszkodtak, hogy nem is az ár a fő gondjuk, hanem hogy nem kapnak megfelelő mennyiségű árut.

Jelenleg aki házat újít fel vagy épít, annak legalább két-három hetet kell várnia az ehhez szükséges fára. A lakosság körében azonban van egy olyan réteg, amely vár ennyit, és ki is fizeti a kétszeres árat. Ennek az oka elsősorban az állami lakásfelújítási támogatás, amely 6 millió forintig akár 50 százalékos is lehet.

Meddig még?

Arról eléggé eltérnek a vélemények, hogy ez a helyzet meddig tarthat. Voltak olyan piaci szereplők, akik szerint néhány hónap alatt véget ér a mostani őrület, és ha nem is állnak vissza a korábbi szintre az árak, de jön egy jelentősebb korrekció.

Mások azonban nem ennyire optimisták, és csak reménykednek benne, hogy legalább az őszi szezonra normalizálódik a helyzet. A legvalószínűbbnek azonban a többség azt tartotta, hogy csak 2022-re áll helyre a rend.