A szeptember 30-ai díjátadón mutatták be a Social Impact Award döntősei a fenntarthatóságra, esélyegyenlőségre, illetve különböző gazdasági témákra épülő megoldásaikat. Az idén tavasszal indult program célja az volt, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.

A program indulásakor 24 pályázat érkezett be, amelyek közül idén 10 csapat jutott tovább a döntőbe, ezzel együtt pedig a 2,5 hónapon át tartó inkubációs programba - derül ki az Indotek Group közleményéből.

A nyertes pályázatok között van a Carely, amely megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával számolná fel a társadalmi egyenlőtlenségeket. Ugyancsak díjazták a Kontekt nevű kezdeményezést, amely egy időseknek szánt, képernyőhöz csatlakoztatható, videóhívást lehetővé tevő készüléket és szoftvert fejleszt.

Elismerték továbbá az Énprojekt elnevezésű programot is, amely a mentális egészséget és karriertudatosságot támogatja, segítő szakemberek közvetítésével. A közönségszavazást pedig a Redo Fashion elnevezésű projekt nyerte, amely magyar divatmárkák szabászati és egyéb textilhulladékait felhasználva tervez divatos kiegészítőket, megváltozott munkaképességű személyek bevonásával.

A szakmai zsűri által díjazott három projekt egyenként 1500 euró díjazásban részesült, míg a közönségszavazás során megválasztott projekt 1000 eurós támogatást kapott a Fenntartható Vállalkozásokért Alapítvány - Impact Hub-tól és az Indotek Grouptól.

A nyertes projektek kiválasztása során a zsűri három főbb kritériumot vett figyelembe: a társadalmi projektek hatásában rejlő potenciált, a pályázatban rejlő innováció mértékét, valamint a megvalósíthatóságot. A Social Impact Award társadalmi és környezeti innováció témájára épülő programjában több zsűritag segítségével kerültek kiválasztásra a finalista és végül a nyertes pályázatok: idén Károlyi Antal, vállalkozó és befektető, Pintyőke Marcell, az Indotek Group marketing vezetője, Szalay Orsolya, az Erste Bank Social Banking vezetője, Oláh Márton, a Diófa Alapkezelő vezérigazgatója, Pethe Zsolt, a FA-SE régiós vezetője, Pólya Emese a SIA 2020 egyik győztese és Vas Alexa Zsófia, a Low-cost Robotics senior gépészmérnöke, a SIA 2019 egyik nyertesének döntése alapján hirdették ki a 10 döntőst, illetve döntötték el a 3 nyertest. A zsűri tagja volt továbbá Hermann Kamilla, az Indotek Group partnere is.

 

„Az elmúlt közel fél évben szemtanúi lehettünk annak, hogy hogyan lesznek társadalmilag hasznos kezdeményezések a kezdetben csak inspiráló ötletekből. A program során azon dolgoztunk, hogy támogassuk a csapatokat abban, hogy a megvalósítani kívánt projektjeik minél nagyon hatást érhessenek el, és minél sikeresebben üzemeltethessék azokat ” – mondta el Hermann Kamilla a finalisták kapcsán.