Az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai vízkereszt napjától, azaz péntektől szervezetten, járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat a fővárosban.

A társaság számításai szerint lesz munkájuk bőven az idén is, miután a karácsonyi ünnepeket követően évente közel 5-600 ezer fenyő kerül ki az otthonokból Budapest utcáira – szerepel a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió közös közleményében.

Azon túl, hogy az FKF munkatársainak ezeket mind be kell gyűjteniük, a kidobott tűlevelűek hasznosítása is a feladataik közé tartozik.

Az FKF tapasztalatai alapján a vízkeresztkor kezdődő fakihelyezési dömping általában egy-másfél hónapig tart.

Ne szórjuk szanaszét a levitézlett karácsonyfákat

A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé teheti ki a hulladékgyűjtés napján. Ez utóbbi esetben a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a fenti két megoldás egyikét válasszák, és semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyeztetve ezzel.

A kijelölt gyűjtőpontokról úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a naponta összegyűlő karácsonyfákat, a járatokat kifejezetten ebből a célból indítja a budapesti közszolgáltató.

Az FKF-nek az is kérésee, hogy munkatársainak védelme, a nagyértékű célgépek biztonságos működése, továbbá a környezetbarát hasznosítás érdekében a kiszolgált tűlevelűekről a kihelyezést megelőzően a díszeket, a csillagszórókat, a szaloncukor-kampókat, és elsősorban a talpakat távolítsák el.

A kijelölt gyűjtőhelyek listáját térképekkel együtt ITT találja.

Mennek a fenyők a kazánba

A rendkívül magas fűtőértékű kiszolgált tűlevelűek aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

A Budapesten egész évben keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát, közel 400 ezer tonna kommunális hulladékot is ilyen módon hasznosítják a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben.

Ez a hulladékhasznosítási technológia – amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez – jelentős földgáztüzelést vált ki.