Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy több mint egy hónap telt el a február 24-én kirobbant "kegyetlen és értelmetlen" háború kezdete óta.

"Mint minden háború, ez is vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára" - mondta az MTI szerint a katolikus egyházfő vasárnapi beszédében. 

Szerinte el kell utasítani a háborút, melyben szülők temetik el gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg. Ukrajna megtámadása óta az országban minden második gyerek elveszítette otthonát.

"Ez jövőjük elpusztítását jelenti, drámai traumákat okoznak a legkisebbeknek és legártatlanabbaknak, ez a háború állati arca, mivel barbár és szentségtörő" - tette hozzá. Ferenc pápa úgy véli, a háború elkerülhető, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne szokjunk hozzá, máskülönben "mindannyian bűnösökké válunk miatta". Az önpusztítás fenyegetésével szemben az emberiségnek rá kell döbbennie, hogy elérkezett a háború megszüntetésének az ideje: "ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből" - mondta. Egyúttal ürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a "mártír Ukrajna", a fegyverek elhallgattatása, valamint a béketárgyalások érdekében.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.