A fiatalokra vár a legnehezebb, egyben csodálatos feladat is, hogy "talpon maradjanak, miközben minden omlani tűnik, őrszemként meglássák a fényt az éjszakában, építsenek a romok közepette, valamint képesek legyenek álmodni" - monda Ferenc pápa az ifjúsági világtalálkozónak szentelt misén a Szent Péter-bazilikában az MTI brszámolója szerint.

Az egyházfő arra kérte a fiatalokat, "zajongjanak", vagyis hallassák hangjukat a világ szebbé és emberségesebbé tételében, ápolják a testvériség álmát, gyógyítsák be a teremtett világtól elszenvedett sebeket, harcoljanak a gyengébbek méltóságáért, terjesszék a szolidaritás és az osztozás szellemét".

"Legyetek szabadok, legyetek eredetiek, legyetek a társadalom kritikus lelkiismerete, ne féljetek bírálni, szükségünk van a kritikáitokra, ahogyan sokan közületek, például a környezetszennyezés ellen emeli fel szavát" - mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével elindította az úgynevezett felkészítő évet, amely a Lisszabonban 2023 nyarán esedékes ifjúsági világtalálkozót előzi meg.