Több lengyel újságban is arról írnak, hogy Ferenc pápa nem azért nem találkozik Orbán Viktorral vagy Áder Jánossal a rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje, hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája - írja a Telex.

Pénteken derült ki, hogy a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson várhatóan nem lesz találkozó az egyházfő, valamint a magyar állam- és kormányfő között, mert Ferenc pápa attól mereven elzárkózik. A magyar diplomácia és katolikus egyház ugyan lobbizik egy látogatás mellett, de egyelőre hiába járt kint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter bíboros Rómában lobbizni, nem látszik enyhülés.

A wPolityce szerint a Vatikánban is problémát okoz Ferenc pápa döntése, amit egyértelműen politikai indíttatásúnak gondolnak. Az ok szerintük az, hogy a pápának nem tetszik a magyar menekültekkel szembeni érzésekre építő politikai hangulat. Miközben Orbán a keresztény értékrend védelmét harsogja mindenhol.

Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust - idézik egy lengyel újság Vatikán-szakértőjét.

A pápa még nem döntött véglegesen a találkozókról, de Gazeta szerint a pápa éppen a magyar választások közelsége miatt sem erőltetné a találkozót. A magyar félnek azért is különösen kellemetlen ez, mert Szlovákiában nem három órát, hanem három napot tölt el az egyházfő. Magyarország hatalmas pofonként éli meg a vatikáni hozzáállást.

A magyar ügyet az sem segíti a Rzeczpospolita szerint, hogy Bayer Zsolt például 2017-ben „argentin libsi”-nek és „derék liberális, gender-ben hívő marhá”-nak hívta az egyházfőt, a hazai katolikus egyház képviselői pedig nem határolódtak el Bayer kijelentésétől.