Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület 2023. január 30-án indítottak pert azért, mert a Kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

A bíróság pénteki döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága

– közölte a Greenpeace Magyarország.

Fontos sikernek nevezték a Fertő tó megóvásáért folytatott küzdelemben a bíróság döntését, ugyanis a bíróság a „természetpusztító óriásberuházás” engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt.

Tudni szeretné, kik Magyarország legbefolyásosabb zöld személyiségei?

Nonprofit szervezetek vezetői, nemzetközileg ismert zöld hálózatok hazai képviselői, cégvezetők, tudós és humorista is szerepel Magyarország 25 legbefolyásosabb zöld személyiségeinek listáján. Első alkalommal lát napvilágot olyan lista, amely Magyarország legfontosabb fenntarthatósági személyiségeit mutatja be. Bővebben>>>

Civilek szerint sérültek a jogszabályok a beruházással

A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület ​a peres eljárás kockázatait kezelendő külön felperesekként a Győri Törvényszékhez fordultak, amikor tudomásukra jutott, hogy az illetékes Kormányhivatal december 21-én, még a téli szünet előtt váratlanul, és a civil szervezetek által megfogalmazott kritikák ellenére kiadta a Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, amellyel a civilek szerint hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett.

A 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. Villámgyorsan meg is kapta azt, amely ráadásul még közel 50 százalékkal nagyobb területre vonatkozott, mint a korábbiak.

A megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért – emlékeztetett a Greenpeace.

Egy mázsa ételt dobnak ki fejenként a magyarok, pár hónap és minden borul

Az Európai Bizottság három évvel ezelőtt 2020. márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. A szakemberek szerint 2050-re a hulladéktermelés 70 százalékkal fog nőni, az EU-ban csak élelmiszer-hulladékból évente 127 kilogramm megy a kukába. Magyarországon júliustól jön egy új rendszer azért, hogy teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat. Bővebben>>>

Sikeres volt a jogi csata

A jogi csatában a Fertő tó Barátai Egyesületet a Greenpeace mellett az EMLA, környezetvédelmi jogi ügyekkel foglalkozó egyesület is segítette.

Üdvözöljük a bíróság döntését, ami véleményünk szerint igazolja, hogy szabálytalanságok fordultak elő a beruházás engedélyezésében. Ez egy nagyon fontos siker számunkra, de munkánkat egészen addig folytatni fogjuk, amíg a kormány teljesen át nem gondolja a fejlesztést. Véleményünk szerint a tervezett EU-s természet-helyreállítási törvény szellemében csak a vízitelep korábbi területét és nem a tervezett 77 hektárt lehetne turisztikai céllal hasznosítani

– mondta Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára.

A helyiek is mindent megtesznek a „szelíd turizmusért”

A helyiek véleményét Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi felelőse is megerősítette: „Nagyon örülünk a sikernek, ami visszaadta a hitünket abban, hogy működik a hazai igazságszolgáltatás”.

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Fertő partján csak egy helyi igényeket kielégítő, szelíd turizmust biztosító fejlesztést végezzenek úgy, hogy a terület európai szempontból is kiemelkedő élővilága ne sérüljön

– fogalmazott Rodics Katalin. Szerinte, ha sikerül elérni, hogy a projektet ebben a szellemben tervezzék újra, akkor bízhatnak a természet öngyógyító képességében, hogy visszafoglalja a korábban elpusztított élőhelyeket.