A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére hivatott Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkára 2019. szeptemberében levélben rákérdezett az elhíresült Fertő tavi beruházás veszélyeire, de akkor a hazai bizottság azt válaszolta, hogy az építkezés nem jelent majd szignifikáns változást az adott élőhelyen - derül ki a GreenPeace magyarországi szervezetének tájékoztatójából, amely szerint a központjuk felülvizsgálja a hazai iroda álláspontját.

Az azóta eltelt időszakban azonban egyértelművé vált, hogy a tó partjára tervezett beruházás rombolja a természeti és tájképi értékeket. Erre az ENSZ kulturális és oktatási szervezete, az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója is kitért levelében, amelyben a beruházás azonnali leállítását sürgette.

Ezért a Greenpeace a Ramsari Egyezmény magyarországi bizottságát kérte álláspontja felülvizsgálatára, és eközben a nemzetközi titkárságot is tájékoztatta arról, hogy 2019 szeptembere óta számos új tényre derült fény a projekttel kapcsolatban. Ennek hatására 2021. június 16-án a svájci központ listát küldött az egyezmény magyarországi testületének, hogy miről szeretnének tájékoztatást kapni. A magyar kormánynak el kell küldenie a kért információkat.

Elüldözték a füsti fecskéket

Mindeközben a Fertő tónál továbbra is dübörög az építkezés. Annak ellenére, hogy a Fertő tavon a jogszabályok alapján nem lehetne motorcsónakokkal közlekedni, a beruházó emberei lajstromszám nélküli robbanómotoros hajókkal viszik az anyagot az építkezéshez, és a vízen látható a hajókból származó olajszennyezés.

A múlt héten elbontották az utolsó nádfedeles cölöpházat is a rajta lévő füstifecske-fészkekkel, amely alól a Greenpeace aktivistái eltávolították a fecskék fészkelését megakadályozni hivatott hálót.

„A Fertő tavi kiemelt beruházás mintha szándékosan a nemzeti értékeinket akarná elpusztítani. Az itt álló cölöpházakon hajdanán több ezres füstifecske-állomány fészkelt. A beruházó által látszatmegoldásként kihelyezett “fecskehotelek” pedig lakatlanok, mert megdöbbentő hozzá nem értéssel helyezték ki őket. A teherautókkal és munkagépekkel felszántott nagy forgalmú, poros és zajos út mellett állnak. Ilyen helyen fecske nem fészkel. Ráadásul a kihelyezett műfészkek még csak nem is a tónál fészkelő füsti fecskéknek, hanem elsősorban egy másik fecskefajnak, a molnárfecskéknek való fészkek.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás-kampány felelőse.

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy Magyarország természeti értékeinek védelmében a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva haladéktalanul állítsa le ezt a súlyosan természetpusztító, szűk gazdasági érdekcsoportokat szolgáló luxusberuházást.