Egy napokban publikált elemzésből kiderül, miként alakult a magyarországi orvosok külföldre vándorlásának valószínűsége 2009 és 2017 között.

A közel 13 ezer orvos adatait vizsgáló kutatás szerint az orvosok mintegy 6 százaléka hagyta el az országot 2009 januárja és 2017 decembere között - derül ki Varga Júlia kutató, tudományos tanácsadó által jegyzett Az orvosok elvándorlása 2009-2017 között című publikációból, amely a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (volt MTA) Közgazdaság-tudományi Intézett Munkaerőpiaci Tükör 2019 című kiadványában jelent. A kivándorlási arány csökkent egy korábbi, szintén kilencéves, 2003-tól 2011-ig tartó időszak kutatásának adataihoz képest, akkor az orvosok 12 százaléka hagyta el az országot.

Az új (2009-2017 közötti) elemzés szerint

  • a fiatal (40 év alatti) orvosok több mint 16 százaléka,
  • a 41-50 évesek 6 százaléka,
  • az 50 évesnél idősebb orvosoknak pedig elenyésző hányada ment külföldre.

Több az idősebb orvos, kisebb az elvándorlás

A 40 évesnél fiatalabbak között nagyobb arányú volt a kivándorlás 2009 és 2017 vége között, mint a megelőző, ugyancsak kilencéves időszakban (16 százalék vs. 14 százalék). A 41-50 évesek pontosan ugyanakkora arányban mentek külföldre a két periódusban, kisebb arányú lett viszont az 50 évesnél idősebb orvosok külföldi munkavállalása. A teljes minta kisebb elvándorlását az idősebb orvosok kisebb külföldi munkavállalási hajlandósága, valamint az alakította, hogy 2009 és 2017 között nagyon megnőtt az orvosok között az idősebb korcsoporthoz tartozók aránya - állapították meg a kutatók.

Munkaerőpiaci tükör 2019
Kép: KRTK KTI

A nők nagyobb valószínűséggel mennek külföldre

A kutatók teljes minta felhasználásával végzett becsléseinek eredménye azt mutatja, hogy az életkor meghatározó a kivándorlásban, a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel mennek külföldre, ahogy azok is, akiknek a munkahelyéről más orvos is elment a megfigyelést megelőző hónapban. (A korcsoportos eredmények azt mutatják, hogy ez a hatás csak az idősebb, 51-60 évesek korcsoportjában szignifikáns.) A fiatal, legfeljebb 40 éves orvosok közül, és emiatt a teljes mintában is, a nők nagyobb valószínűséggel vállalnak külföldön munkát. A 40-50 éves orvosok közül inkább a férfiak mennek külföldre - olvasható az elemzésben.

Az alacsonyabb kereset miatt dobbantanak a fiatalok

A fiatal, legfeljebb 40 évesek között azok az orvosok mennek nagyobb valószínűséggel külföldre dolgozni, akik relatív keresete - az ugyanolyan életkorú és neműek keresetével összevetve - kisebb, amíg a 41-50 éves orvosok között azok, akiknek nagyobb a relatív munkajövedelme, vagyis a 41-50 évesek közül, úgy tűnik, a sikeresebb orvosok vállalkoznak a költözésre. (Ezt az eredményt torzíthatja az esetleges be nem vallott paraszolvencia - jegyzik meg az elemzésben.)

Így kutattak

A kutatók egy 12 892 fős "orvosmintát" vizsgáltak, azok kerültek a mintába, akik 2009 januárja és 2017 decembere között legalább egy hónapig orvosi munkakörben dolgoztak, mint általános orvos (háziorvos, üzemorvos, rezidens), szakorvos vagy fogorvos. (Összehasonlításképpen a KSH adatai szerint 2009 és 2017 között évente 35-39 ezer orvos dolgozott Magyarországon.) Hónapról hónapra követték, hogy a megfigyelt egyén dolgozott-e, és ha igen, akkor milyen munkakörökben, jogviszonyokban és munkáltatóknál, illetve ha nem dolgozott, akkor részesült-e valamilyen juttatásban (gyes, gyed, nyugdíj, munkanélküli-ellátás stb.) és tanult-e? A státusváltozás alapján csoportokba osztották az egyéneket: orvosként dolgozik, valószínűsíthetően külföldön van, nem orvosként dolgozik Magyarországon, inaktív vagy munkanélküli, valamint meghalt.

A külföldön dolgozók csoportjába nemcsak azokat sorolták be, akik kijelentkeztek Magyarországról, hanem azokat is megpróbálták beazonosítani, akik fenntartják magyarországi lakcímüket, de tartósan külföldön dolgoznak.

A korábbi, 2003-2011 közötti vizsgálat szerint az orvosok külföldre vándorlása mellett (12 százalék) a belföldi pályaelhagyás is jelentős volt (16 százalék), emellett az ideiglenesen vagy véglegesen inaktívvá válók is nagy arányt képviseltek (14 százalék). A most publikált elemzésben (2009-2017) csak az orvosok elvándorlásának adatait közölték.