A közigazgatási tárca vezetője úgy fogalmazott: fiatalodik a közigazgatás. Példaként említette a közigazgatási minisztériumot, ahol közlése szerint a kormánytisztviselők kétharmada negyvenévesnél fiatalabb, több idegen nyelven beszélő szakember. Navracsics azt mondta, a közigazgatás korántsem olyan szürke, poros aktákkal teli és unalmas szféra, mint ahogyan azt sokan a közigazgatáson kívül próbálják beállítani.

A közigazgatásban dolgozni küldetés - emelte ki, rámutatva: akik a közigazgatásban dolgoznak, azok a közjóért tevékenykednek, és nem a saját, személyes érdekeiknek vetik alá az egyéb céljaikat, munkájukat. Kitért arra is, hogy a karrierexpó az elmúlt három évben rendezvénysorozattá nőtte ki magát, nyílt napokkal és regeneráció táborral.

A miniszterelnök-helyettes közlése szerint a szombati rendezvényen több mint 70 standon, a minisztériumok és háttérintézmények mellett a velük stratégiai partnerségben lévő civil szervezetek is jelen vannak.

Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) vezetője a hivatal létrehozását felidézve hangsúlyozta: egyfajta mintaprojektként szeretnék megmutatni a többi tárca számára, hogyan lehet ésszerűsíteni, egyszerűsíteni és hatékonyabbá tenni az igazgatási folyamatokat.

Kitért arra, hogy kisebb korrekciók várhatók a szintén harmadik alkalommal meghirdetendő közigazgatási ösztöndíjprogramban. A keretek megmaradnak, a hazai és külföldi program után ismét egy hazai programrész zárja majd a tíz hónapos ösztöndíjat. Megfogadva ugyanakkor több külföldi nagykövetség kérését, kicsit hosszabb lesz a program külföldi része, és a legvégén vizsgát tesznek majd a nyertes ösztöndíjasok.

A kiosztott tájékoztatófüzet adatai szerint tavaly csaknem 700 jelentkező közül 150 ösztöndíjast választottak ki, ők jelenleg két hónapos külföldi szakmai gyakorlatukat töltik.

A szombati rendezvényen az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseket hallhatnak a közigazgatás működéséről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, a családpolitikáról. A honvédelmi tárca emellett egész nap különleges programokat kínál, így lesz lézeres biatlonlövészet, fegyver- és eszközbemutató, afgán ruhákat és használati tárgyakat lehet megnézni, és honvéd olimpikonokkal is találkozhatnak a kilátogatók.