A Fidesznek támogatottsága, ami március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, az elmúlt hónapban 34 százalékra csökkent - idézi a Závecz Research friss közvélemény-kutatását a 24.hu. Az ellenzéki pártok közül a DK a múlt havival azonos, 10 százalékos népszerűségi indexet ért el, a Momentum ismét 7, a Jobbik 6, az MSZP 5 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 28 százalékról 30 százalékra nőtt.

A Fidesz, illetve az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt összesített támogatottsága nagyon közel áll egymáshoz: a teljes választókorú népesség körében 34-32-re, a biztos pártválasztók között 50-47-re vezet a kormánypárt.

A Fidesz előnye, hogy szavazótábora régóta stabil nagyságában és többé-kevésbé összetételében is. Az ellenzéki egység viszont mostanában formálódik, az érintett pártok szavazóiban erőteljes, 90 százalékot meghaladó az egyetlen közös lista preferálása.

Amíg a Fidesz táborának szociológiai, demográfiai összetétele kiegyenlített, addig az ellenzéki pártok együttesen tudják biztosítani a széles társadalmi beágyazottságot. A DK és az MSZP a 60 év feletti szavazók körében kedvelt, a Momentum a 30 év alattiak között, a Jobbik a harmincas, negyvenes korosztályban. Az ellenzéki pártok szavazótáborai iskolai végzettség szerint is különböznek: a Jobbik leginkább a szakmunkás végzettségűek körében kedvelt, a DK és a Momentum pedig az érettségizettek körében.