A magyar önkormányzatokat megoldhatatlan helyzetbe hozná, ha Parragh László iparkamarai elnök javaslatára jövőre átmenetileg felfüggesztenék a cégek iparűzési adó befizetési kötelezettségét - írja a Népszava arra hivatkozva, hogy a napilapnak nyilatkozó települési vezetők egybehangzóan állítják, hogy a kiesés helyben pótolhatatlan és az államnak a mainál sokkal több működési támogatást kellene adnia.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi ülésen vitatja meg az eddigi és a szóba került további elvonások hatását az önkormányzatok működésére. Szeptemberben megfogalmazott javaslataikat, köztük a dolgozók állandó lakhelye alapján szétosztott iparűzési adóra vonatkozó tervüket még nem vitatta meg az érintett belügyi és pénzügyi tárca.

A terv a fideszes városvezetőknek sem tetszik

A napilap információi szerint egyik minisztériumban sem lelkesedtek Parragh László ötletéért, hogy függesszék fel egy évre a vállalatok helyi adójának beszedését és a terv a fideszes városvezetőknek sem tetszik. Papp László debreceni polgármester úgy fogalmazott, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata pedig, amely szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adót, ellehetetlenítené az önkormányzatokat.

Parragh megtalálta a forrást

Eközben az ötlet gazdája, Parragh László lát egy lehetőséget az iparűzési adó csökkentésére. Hol van az megírva, hogy öt helyettes kell a főpolgármester mellé? - mondta a Népszavának adott interjújában. - Tudom, hogy ez populistán hangzik, de attól még igaz. A fővárosi önkormányzatnak önmérsékletet kellene gyakorolnia és el kell kezdeni valóban takarékoskodni és kigazdálkodni a működés költségeit.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint Budapesten 135 milliárdot kellene megspórolni, ami elég messze van a helyettesek fizetésétől, azt felelte, hogy az MKIK elnökeként a vállalkozók érdekeit kell képviselnie. Elfogadhatatlannak tartja, hogy azért kerüljenek a vállalkozások nehéz helyzetbe, hogy a főváros kitermelje a bérfejlesztést.

Parragh a miniszterelnökkel folytatott beszélgetése alapján erős esélyt lát arra, hogy a javaslata át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre.