Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A karibi térségben elterülő Saint Kitts és Nevis Államszövetség a nyugati félteke legkisebb szuverén állama, mind területét, mind a lakosság létszámát tekintve - írja a 24.hu az ott bejegyzett magyar vonatkozású offshore cégeket bemutató cikkében. Az ország két, esőerdőkkel és fehér homokos tengerpartokkal tarkított, egy-egy elnök (premier) által irányított fő szigetből áll: a nagyobb Saint Kittsből, ahol az államszövetség fővárosa, Basseterre is található, és Nevisből, amelynek központja a mindössze 1500 lakosú Charlestown.

Utóbbi főutcáján egy irodaházban van a székesfehérvári DK-s képviselőhöz, Ráczné Földi Judithoz köthető cégháló egyik tagjának székhelye is, de más magyar vállalkozások is felfedezték maguknak a karibi adóparadicsomot, amely összességében több tízezer offshore cégnek ad otthont. Több tucat, Nevisben bejegyzett offshore ugrik elő a magyar cégadatbázisból.

A nevisi anyák magyar leányvállalatai többnyire ingatlanos vagy vagyonkezelő profillal működnek, de akad közöttük óra-ékszer nagykereskedő, kőmegmunkáló és építési vállalkozás is. A talált cégek közül a legnagyobb, egymilliárd forintot meghaladó forgalmat a pécsi székhelyű Focivilág Pécs Kft. vallott 2020-ra, melynek tulajdonosaként a nevisi bejegyzésű Football Shop AG szerepel a cégnyilvántartásban.

A futballra szakosodott kiskereskedő cég webshopot és saját üzletet is működtet, a honlapján 400 ezer elégedett vevővel büszkélkedik, és azzal, hogy Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező sportszer-forgalmazó vállalkozása, első üzletét, a Fürge Nyuszi Sportbarlangot 25 éve nyitották meg.

A Jászberényben bejegyzett Navayo Research Kft. tulajdonosai között három offshore-cég is feltűnik: kettő – az Omnipotent Technilogies Inc. és a Creative Digital Technologies Corporation – a nevisi Charlestownban, egy Panamában van bejegyezve. Mindhárom kézbesítési megbízottja a Bolevácz és Vörös Ügyvédi Iroda. Bolevácz Éva nevét leginkább az egykori állami fővagyonkezelő, Szivek Norbert kapcsán lehetett olvasni, a 444.hu azt írta, hogy ő járt el Szivek nevében egy sajtó-helyreigazítási ügyben.