Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brüsszeli fideszesek még nem szólaltak meg, amióta kitört a világbotrány a lex CEU miatt. Az atv.hu kérésére, hogy jellemezzék a helyzetüket az Európai Néppártban, lesz-e kizárás vagy sem, illetve mire számítanak az Európai Parlamentben, amikor az úgynevezett magyar ügy kerül napirendre, a Fidesz euróhonatyái nem vállalkoztak rá, hogy névvel nyilatkozzanak.

"A helyzet olyannyira cseppfolyós, mint soha eddig, minden bizonytalan" - hárítottak a hivatalos interjúkat. A megkérdezettek általában óvatosan fogalmaztak, ha a Fidesz kizárása került szóba. Azt mondják, "totális ellenszenvet" még nem éreznek, de ahogy Orbán Viktor mondta Tusnádfürdőn két évvel ezelőtt, most szerintük is "bármi megtörténhet". Az egyik közismert fideszes euro-honatya határozottan érzi a magyar-ellenes "áramlatot" a Néppárti frakcióban is. Meglátása szerint Frank Engel, luxemburgi EP-képviselő a múlt heti parázs frakcióvita után nem magánvéleményt mondott, amikor arról beszélt, hogy a "Fidesz nem közénk való", "nem közénk valók vagytok".

A Fideszt kizárni akarók - luxemburgiak, svédek, hollandok - gyorsan szeretnének cselekedni, mert félnek, hogy működik a magyar módszer: már tapasztalták 2011-ben a médiatörvény, vagy később az alkotmánymódosítások kapcsán, hogy Orbán Viktor kormánya demonstratívan nyitott volt a Juncker vezette Bizottsággal a párbeszédre, kormánytisztviselők készségesen, hosszan egyeztettek-leveleztek az inkriminált törvények szövegszerűségéről, aztán az egyeztetési mechanizmus vége mindig ugyanaz lett: győzött "Orbán pimaszsága", és elcsitultak a nagy konfliktushullámok, a dolgok elfelejtődtek.

Az "atombomba"

De az igazi "atombomba" Brüsszelben a fideszes EP-képviselők szerint is a magyar civilszervezet-ellenes törvény megszavazása lehet. "Ez valóban sérthet amerikai és német érdeket is". Ha górcső alá veszik majd a magyar civiltörvényt, az Európai Bizottság kezében fegyver lehet, hogy maga Orbán Viktor látta el kézjegyével az Európai Biztonsági Chartát, vállalva ezzel elvi szinten, hogy minden lehetőséget megadnak a civil szervezeteknek, hogy erősíteni tudják a polgári demokráciát, az alapvető szabadságjogok érvényesülését.

Ugyanakkor az Európai Néppárt részéről veszélyes lenne elindítani a bomlást, és kizárni a frakcióból a 12 fős fideszes delegációt - jelezték a képviselők.