A számos befektetői babona egyike az Egyesült Államokban a vasárnap játszandó amerikaifutball-döntő, a Super Bowl részvénypiacokra gyakorolt hatásáról szól. Az úgynevezett Super Bowl indikátor szerint a korábban két futball liga, a volt NFL illetve a korábbi AFL csapatai közül az NFL-es győzelem a tőzsde árfolyamok emelkedését, az AFL-es csapat bajnoksága pedig az árfolyamok esését jelzi előre a piacon. A vasárnap döntővel tőzsdei árfolyamok szempontjából nincsen baj, hiszen minkét csapatnak NFL-es gyökerei vannak.


A két rivális ligát 1970-ben egyesítették, de már 1967-ben is játszottak ilyen mérkőzést, igaz, akkor még nem Super Bowl néven. Ha addig visszamenőleg nézzük a statisztikákat, az indikátor teljesítménye egészen meggyőzőnek tűnik, 43 alkalomból 33-szor bejött a mutató jóslata, s 1998-ig megdöbbentő találati pontosságot mutatott, 31-ből 28-szor működött. Az utóbbi időszak legdurvább mellélövése a 2008-as volt, akkor az NFL-es Giants nyert, a piacok mégis összeomlottak. Tavaly viszont esély sem volt a további áresésre a mutató szerint, hiszen két régi NFL-es csapat játszotta a döntőt (a Pittsburgh Steelers nyert), s lám, rég nem láttt hossz lett a vége.


A két NFL-es gyökerekkel rendelkező csapat, a New Orleans Saints vagy az Indianapolis Colts közül tehát bármelyik nyer vasárnap, az jó a tőzsdének. Ennek ellenére kár lenne komoly befektetést alapozni a ligadöntő alapján, mert ha téved, az igazán költséges lehet, amint azt a két évvel ezelőtti példa is mutatja.