Öt ember került kórházba enyhe szén-monoxid-méregezés miatt szombat hajnalban. A fővárosi vendéglátóhelyen a jelzőberendezés minden bizonnyal életeket mentett - mondta el a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Kolozsi Péter az MTI-nek.

Aa Podmaniczky utcai szórakozóhely szén-monoxid-érzékelőjének jelzésére hívták ki a tűzoltókat, akik megerősítették a szivárgás tényét, a gázművek szakemberei pedig megállapították, hogy a gázkazán hibásodott meg, ezért lezárták - idézik a referens beszámolóját.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely nyílt lánggal működő berendezésekben, például cserépkályhában, gázkonvektorban keletkezik. Előbb hányingert, fejfájást, majd eszméletvesztést és halált okoz - a szén-monoxid-érzékelő ezért életmentő lehet.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szén-monoxid-mérgezések száma: az öt évvel ezelőtti 192 darab riasztás helyett 2014-ben már 430 esetben kellett intézkednie a tűzoltóknak, 355-en szenvedtek mérgezést és tizenketten vesztették életüket. A kormány az ősszel úgy döntött, hogy megszünteti a kétévenkénti kötelező kéményellenőrzést, ezért a szakmai szervezetek a lakosságot buzdítják megelőzésre és a kéményseprés igénylésére.