Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére - ahol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet - másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
Budapesten, Pest, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, azaz ott mínusz 15 fok alatti értékekre is készülni kell.

Azt írták: késő estétől ismét gyorsan fog hűlni a levegő. Szombat hajnalra keleten a szélcsendes, hóval fedett, derült tájakon nagy területen alakulhat ki mínusz 15 fok alatti hőmérséklet. Az Északi-középhegység területén és a Jászságban pedig akár mínusz 20 fok alatti hőmérséklet is lehet.

Az előrejelzés szerint az ország nagy részén szombat hajnalban mínusz 16 és mínusz 10 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben mínusz 7 és mínusz 1 fok közötti értékek várhatók.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében megjegyezte azt is, hogy szombat délután az északkeleti határvidék közelében néhol gyenge hózápor alakulhat ki.

Négy százalékkal emelkedett az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a rendkívüli hideg idő beköszöntével - mondta el a Menhely Alapítvány igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.

Aknai Zoltán közölte, a fővárosi éjjeli menedékhelyek kihasználtsága csütörtök estére 77 százalékosra nőtt, az országos átlag 84 százalék felé közelít. A fővárosban 86, országszerte 138 emberrel többen vették igénybe az ilyen szállásokat, mint előtte - tette hozzá.

Nagyon sokan részt vesznek a hajléktalan embereknek való segítésnyújtásban, így civil szervezetek, közterület-felügyeletek, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is - mondta. Ennek köszönhetően az utcai szolgálatokra és a diszpécserszolgálathoz is több értesítés értekezett. Mindez nagyon fontos, mert a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom miatt este nyolc után csak nagyon kevesen járnak az utcákon