A csalók a címzett készülékét megfertőzik egy trójai vírussal, így hozzáférnek az adott eszközhöz, például számítógéphez. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen "az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható - áll az NKI figyelmeztetésében, amelyről az MTI számol be. 

A zsaroló a levél címzettjével azt közli ha nem fizeti ki a kért váltságdíjat, akkor a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi. A váltságdíjként kért pénzösszeg változó, jellemzően 1350 euró. 

A kibervédelmi intézet közölte: a levelek szövegezése alapvetően azonos, a korábbi hasonló zsarolólevelekhez képest koherensebb, helyesírási szempontból jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő. Ráadásul a zsaroló leveleket az úgynevezett spamszűrők sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel nem tartalmaznak olyan hivatkozást, amely alapján a szűrő felismerné őket.