Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törlesztési moratórium családok százezreinek jelentett kedvező választási lehetőséget, a munkahelyüket elvesztő, egészségügyi vagy más okok miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülőknek mentőövet az elmúlt bő 2 évben. A moratórium ára ugyanakkor a meg nem fizetett tőke kamata, valamint a szerződés futamidejének (akár) jelentős mértékű meghosszabbodása.

Bár a moratórium után a törlesztőrészletek – a kamatok időközbeni átárazódásától eltekintve – nem növekedhetnek a fizetési stopot megelőző törlesztőrészlethez képest, azonban a hitel futamideje a moratóriumban eltöltött idő függvényében számottevően – a moratóriumban töltött időnél akár lényegesen nagyobb mértékben – nőhet. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy a moratóriumtól függetlenül az ún. referencia kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát -– az úgynevezett kamatstop 2022. decemberig védi, azaz a kamat nem emelkedhet a 2021. október 27-ei szint fölé.

Összesen 84 ezer lakossági és céges ügyfél érintett

2022 áprilisában még körülbelül 82 ezer lakossági ügyfél 127 ezer – jelentős részben jelzáloghitel- és személyi kölcsön – szerződése volt moratóriumban. Ez mintegy 465 milliárd forintnyi hitelösszeget takar, ami a teljes lakossági hitelállomány 5 százaléka. Emellett közel 2 ezer moratóriumos vállalkozás 3 ezer hitelszerződésére vonatkozik még a fizetési stop, ami mintegy 180 milliárd forintnyi hitelt, a vállalati hitelállomány kevesebb, mint 2 százalékát jelenti.

Az átlagos moratóriumos lakáshiteles 14 év hátralévő futamidővel, 8,5 millió forint tartozással rendelkezik, a hitelkamat pedig 5 százalék. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy tipikus, a moratóriumban lévő lakáshiteles még további 283 ezer forintnyi kamatfizetési többletteherre számíthat akkor, ha 2022. december 31-ig továbbra is igénybe venné a moratóriumot. A korábban felgyülemlett moratóriumi kamatokkal együtt ez összességében mintegy 1,7 millió forint többletkamatkiadást jelentene számára, miközben hitelének futamideje összességében 4 évvel és 10 hónappal nőne meg (ebből 10 hónappal az idei év második fele miatt).

A tipikus moratóriumban lévő személyi kölcsön hátralévő futamideje 4,5 év, a még meglévő kölcsönösszeg 2,5 millió forint, a kamat pedig 13 százalék. Egy átlagos személyi kölcsönt idén év végéig moratóriumba helyező adós mintegy 187 ezer forint többlet-kamatkiadással számolhat. A korábbi moratóriumban felhalmozott kamatokkal együtt ez közel 1,2 millió forinttal növelné meg anyagi terhét, míg szerződése futamideje 4 évvel és 3 hónappal nyúlna majd meg (amiből 9 hónap a 2022. második félévi hosszabbításnak lenne köszönhető).

A moratóriumban maradás így azoknak jelenthet átmeneti védelmet, akik továbbra is nehéz anyagi helyzetükben nem képesek hitelüket törleszteni. Akik viszont anyagilag megtehetik, azoknak célszerű – a moratóriumot maguk mögött hagyva – mielőbb ismét megkezdeni a törlesztést. Ehhez semmit sem kell tenniük, ha nem adnak be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról idén július 31-ig, akkor visszaáll korábbi törlesztőrészletük.