Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon bízunk abban, hogy van még egy felülgondolási lehetősége minden félnek ebben a kérdésben - reagált Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a közrádió reggeli adásában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentéseire, amelyek szerint duplájára nő a tranzakciós illeték és nem felezik meg a bankadót. A Bankszövetség tegnap kiadott közleménye a bejelentések kapcsán megdöbbenésének adott hangot.

A Portfolio.hu beszámolója szerint Kovács elmondta: a bankoknak drasztikusan csökken a hitelezési képessége, a külföldi anyabankok nem képesek garantálni a szükséges extraforrást. Ha ezt nem tudják garantálni, akkor le kell építeniük a vállalati hitelek egy részét, ezzel pedig a magyar GDP 10 százalékkal is csökkenhet.

A Bankszövetség illetékese megerősítette azokat az információkat, hogy a szövetség elnöke, Patai Mihály nagyon szűk körben jelezte: amennyiben a csomagot változtatások nélkül elfogadja a Parlament, akkor az elfogadás napján jelzi a tagok felé, hogy le fog mondani tisztségéről.

A Bankszövetség főtitkára beszélt arról is, hogy folyamatosak az egyeztetések a kormány és a bankok képviselői között, szerdán is tárgyaltak a felek. Keressük a módokat, hogy meg tudjunk állapodni - fogalmazott Kovács hozzátéve, hogy a magyar banki szektor a GDP-hez 4 százalékkal járul hozzá, de a csomag 50 százaléka a bankokat sújtja.

A pénzügyi tranzakciós illeték megduplázásával kapcsolatos kérdésre a főtitkár kifejtette: a mostani bejelentésekre fel kell készülnünk az informatikai rendszerekkel, ami időbeli csúszást is okoz. Ezért azt is javasoljuk, hogy legalább egy negyedévvel halassza el a kormány a tranzakciós illeték bevezetését - mondta Kovács Levente, aki azt is hozzátette: a kormány és a bankok közötti megállapodás bizonyos pontjaiban sérül a mostani bejelentésekkel.