Az elmúlt hetekben sok, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá tartozó vállalkozó kérdezte, hogy neki is kell-e regisztrálnia? Valójában ez nem adózási nemtől, és még csak nem is áfa-kötelezettségtől függ, ugyanis bizonyos helyzetekben még az adómentes vállalkozóknak is kell áfát fizetniük. Tehát ez az új szabály nem a katásokról szól, de őket is érintheti - állapította meg Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, az Adónavigátor Kft. szakmai vezetője.

A július elsejétől életbe lépő új adatszolgáltatási kötelezettség szerint minden vállalkozónak, aki legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki, adatszolgáltatási kötelezettsége van a NAV felé. Akik a számlát számlatömbbe, kézi számlázással oldják meg, az adatszolgáltatást öt napon belül kell teljesíteni, ha pedig a számla áfatartalma ötszázezer forintnál nagyobb összeg, akkor egy napon belül.

Az áfamentesség sem mindig segít

Így egy katás vállalkozás, átlépve az áfamentesség határát, bármikor érintetté válthat. Sőt akadnak olyan ügyletek, amikor hiába áfamentes a vállalkozó, mégis áfafizetési kötelezettsége támad. Előfordulhat például olyan esetben, ha elad egy, a vállalkozásban használt eszközt. Ekkor áfát kell fizetniem függetlenül attól, hogy egyébként áfamentes vállalkozó. Ez az egyik ok, amiért érdemes minden vállalkozónak regisztrálnia - tanácsolja Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

Ráadásul előbb-utóbb mindenkinek regisztrálnia kell majd, mivel a nemzetgazdasági miniszter korábbi bejelentése szerint 2021-ben már minden bevallást a NAV készít. Így nagy a valószínűsége, hogy a százezer forintos értékhatárt leszállítják vagy teljesen eltörlik.

Tovább nehezít a helyzeten, hogy az adatszolgáltatás határidejét nem munkanapokban, hanem naptári napokban mérik. A határidő rövidsége miatt pedig sok esetben nem vállalhatják a könyvelők a bejelentés terhét, így minden felelősség a vállalkozóé - figyelmeztet a szakértő. Az online számlázó program éppen ezért jelent könnyebbséget a kézzel írt számlákkal szemben. Egy rövid regisztráció után a számlázó automatikusan, minden emberi beavatkozás nélkül azonnal küldi az adatot a NAV-nak.

Sokkoló büntetések jöhetnek

Aki hónapokon keresztül állít ki olyan áfás számlákat, amelyek áfaértéke nem éri el a százezer forintot, azzal nincs semmi probléma, és nincs adatszolgáltatási kötelezettsége sem. Abban az esetben viszont, ha kiállít egy legalább százezer forint áfaértékű számlát, és a vállalkozó nem küld adatot erről a NAV-nak, a mulasztási bírság akár az ötszázezer forintot is elérheti, de ami a sokkoló, hogy számlánként.

Ráadásul nem lesz próbaidő, már az első naptól kiszabható a bírság, ha elmarad az adatszolgáltatás.