Az elmúlt hetekben sok, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá tartozó vállalkozó kérdezte, hogy neki is kell-e regisztrálnia? Valójában ez nem adózási nemtől, és még csak nem is áfa-kötelezettségtől függ, ugyanis bizonyos helyzetekben még az adómentes vállalkozóknak is kell áfát fizetniük. Tehát ez az új szabály nem a katásokról szól, de őket is érintheti - állapította meg Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, az Adónavigátor Kft. szakmai vezetője.

A július elsejétől életbe lépő új adatszolgáltatási kötelezettség szerint minden vállalkozónak, aki legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki, adatszolgáltatási kötelezettsége van a NAV felé. Akik a számlát számlatömbbe, kézi számlázással oldják meg, az adatszolgáltatást öt napon belül kell teljesíteni, ha pedig a számla áfatartalma ötszázezer forintnál nagyobb összeg, akkor egy napon belül.

QP | Quality Placement

Az áfamentesség sem mindig segít

Így egy katás vállalkozás, átlépve az áfamentesség határát, bármikor érintetté válthat. Sőt akadnak olyan ügyletek, amikor hiába áfamentes a vállalkozó, mégis áfafizetési kötelezettsége támad. Előfordulhat például olyan esetben, ha elad egy, a vállalkozásban használt eszközt. Ekkor áfát kell fizetniem függetlenül attól, hogy egyébként áfamentes vállalkozó. Ez az egyik ok, amiért érdemes minden vállalkozónak regisztrálnia - tanácsolja Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

Ráadásul előbb-utóbb mindenkinek regisztrálnia kell majd, mivel a nemzetgazdasági miniszter korábbi bejelentése szerint 2021-ben már minden bevallást a NAV készít. Így nagy a valószínűsége, hogy a százezer forintos értékhatárt leszállítják vagy teljesen eltörlik.

Tovább nehezít a helyzeten, hogy az adatszolgáltatás határidejét nem munkanapokban, hanem naptári napokban mérik. A határidő rövidsége miatt pedig sok esetben nem vállalhatják a könyvelők a bejelentés terhét, így minden felelősség a vállalkozóé - figyelmeztet a szakértő. Az online számlázó program éppen ezért jelent könnyebbséget a kézzel írt számlákkal szemben. Egy rövid regisztráció után a számlázó automatikusan, minden emberi beavatkozás nélkül azonnal küldi az adatot a NAV-nak.

Sokkoló büntetések jöhetnek

Aki hónapokon keresztül állít ki olyan áfás számlákat, amelyek áfaértéke nem éri el a százezer forintot, azzal nincs semmi probléma, és nincs adatszolgáltatási kötelezettsége sem. Abban az esetben viszont, ha kiállít egy legalább százezer forint áfaértékű számlát, és a vállalkozó nem küld adatot erről a NAV-nak, a mulasztási bírság akár az ötszázezer forintot is elérheti, de ami a sokkoló, hogy számlánként.

Ráadásul nem lesz próbaidő, már az első naptól kiszabható a bírság, ha elmarad az adatszolgáltatás.