A meteorológia szerint most van az év legmelegebb időszaka, annak is legmelegebb napja: a hőmérséklet Magyarország egyes részein hétfőn a 40 Celsius-fokot is elérheti. A rendkívüli melegnek egy gyors mozgású hidegfront vet véget, amely az esti órákban éri el az ország északnyugati határait.

A viharos széllel érkező front az országban több helyen okozhat porvihart, hiszen a nagy sebességgel érkező hideg levegő először a légkör legalsóbb rétegeiben tör előre, a csapadék pedig csak később érkezik meg, ráadásul nem is mindenhová. A porvihar sivatagos területeken mindennapos jelenség, Magyarországon jellemzően csak akkor fordul elő, ha aszályos időszakban feltámad a szél. Kiemelték, hogy a nagy hőség és a hosszú száraz időszak miatt - kisebb területeket leszámítva - a talaj felső 50 centiméteres rétegében gyakorlatilag nincs a növények számára hasznosítható vízkészlet. A dél-alföldi régiókban a gazdák arról is beszámoltak, hogy már 60-70 centiméter mélyről is "csontszáraz talajrögöket forgatnak ki a mezőgazdasági erőgépek" - írta az OMSZ.

Az előrejelzések szerint az érkező hidegfront hatására nagyjából hétfő este 9-10 óra körül először Mosonmagyaróvár és Sopron térségében, majd fokozatosan az ország más részein is északnyugatira fordul és átmenetileg viharossá fokozódik a szél. A legerősebb széllökések a Balaton és a Bakony környékén, illetve a Kisalföldön várhatók. A fronthoz nagyobb területen kapcsolódhatnak majd záporok, de lesznek szárazon maradó területek is.

Az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső megyékben óránként 70 és 100 kilométer körüli széllökések kísérik majd. Nyugaton, északnyugaton egy-egy heves zivatar is kialakulhat, amelyet óránként 90 kilométeres erősségű szél és két centiméternél is nagyobb jégdarabokkal jégeső is kísérhet.

A hidegfront hatására keddre csaknem 10 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, így 26 és 32 Celsius-fok közötti maximum-hőmérséklet várható. Az országos tiszti főorvos által kiadott harmadfokú hőségriadó hétfő éjfélig van érvényben. A nagy hőség miatt hétfőre is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, az északkeleti megyékre pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben.