Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai nagykövetség pénteki tweetjét az Index vette észre. Ebben a következő áll:

"A civil társadalom = átlagos polgárok azért dolgoznak, hogy a hazájukat jobbá tegyék. Az Egyesült Államok elítéli a Figyelő ezen polgárok megfélemlítésére tett kísérletét."

A követség tweetjét a #westandwithcivilsociety és az #IstandwithCEU hashtagek nyomatékosítják - ez utóbbi a tavalyi, CEU melletti tiltakozássorozat szlogenje volt.

 


 

A 2018 elején kinevezett - Trump New York-i üzleti ismeretségéből érkező - új nagykövet, David Cornstein kapcsán arra emlékeztet az Index.hu, hogy a papíron a magyar kormányhoz közeli szellemiségű Trump-kabinet következetesen kiállt a független oktatási intézmények, a civil szféra és a szabad sajtó elleni támadások ellen.

Tavaly november végén pedig az amerikai külügyminisztérium egy közel 200 millió forintos pályázatot is megjelentetett, amellyel a független magyar vidéki sajtót kívánják támogatni. Tavaly májusban pedig az USA külügyminisztériuma közleményben szólította fel a magyar kormányt a CEU-t érintő jogszabály felfüggesztésére, és arra, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az egyetem vezetésével. A közleményben kiemelték, hogy a lex CEU diszkriminatív, fenyegeti az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

Csütörtökön a Közép-európai Egyetem (CEU) is határozottan elítélte közleményben az egyetemi oktatók, újságírók és a civil szervezetek munkatársainak a Figyelő hetilapban megjelent listázását.

Képünk forrása: Shutterstock