Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

A Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe.

Olvasónk írta: 

Tisztelt Financiológus!

Magyar állampolgárként hogyan nyithatok külföldön bankszámlát? Milyen lehetőségeim vannak, ha például külföldön vállalok munkát vagy egyszerűen csak szeretném külföldre utalni a pénzemet, mert nem bízom a magyar bankokban? Azt hallottam, más országokban a bankolás költségei sokkal alacsonyabbak, minden készpénzfelvétel még a külföldi - beleértve a magyarországit is - ingyenes, az átutalásokért sem kell fizetni, az intenetről, mobilról elérek minden szolgáltatást, akkor pedig miért maradnék egy magyar bank ügyfele? 

Helga

A Financiológus válasza:

Kedves Helga!

Nem írta, hogy pontosan melyik országban szeretne bankszámlát nyitni, így teljesen pontos választ sem tudok adni a kérdéseire. Általánosságban elmondható, hogy bármelyik ország bármely pénzintézeténél szeretne számlát nyitni, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni jogszabályok alapján igazolnia kell majd a kilétét és a pénze eredetét. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a legtöbb ország legtöbb bankjánál jelenleg csak személyesen tud számlát nyitni úgy, hogy bent a fiókban bemutatja az okmányait, az útlevelét például. Újabban online szelfis számlanyitás is elérhető már néhány banknál, illetve fintech cégnél, de ezt a lehetőséget nem biztos, hogy mindenhol fenntartják a külföldi állampolgároknak is. 

Emellett minden egyes országnak vannak saját jogszabályai, amelyek korlátozhatják a bankok bankszámlanyitásait bizonyos esetekben külföldi állampolgárok számára, vagy szigorú átvilágítást írhatnak elő. Most például az orosz állampolgárok komoly nehézségekkel szembesülhetnek számos országban egy bankszámlanyitás során az Oroszországgal szemben hozott szankciók miatt. 

Az Európai Unióban viszonylag könnyen tud számlát nyitni. Ha ön jogszerűen huzamosan tartózkodik az Európai Unió valamelyik tagországában, joga van ahhoz, hogy banki alapszolgáltatásokat biztosító folyószámlát nyisson. A bank nem tagadhatja meg a számlanyitási kérelmét pusztán arra hivatkozva, hogy ön nem abban az országban él, ahol a pénzintézet működik. 

Ez a számlanyitási jog azonban nem vonatkozik más típusú bankszámlákra, így például a takarékszámlákra.

Az Európai Unióban a bank akkor utasíthatja el jogszerűen a számlanyitás iránti kérelmet, ha a kérelmező személy nem felel meg a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megakadályozását szolgáló uniós szabályoknak. 

Egyes EU-országokban akkor is elutasíthatják a számlanyitás iránti kérelmét, ha ugyanabban az országban ön már rendelkezik hasonló lakossági folyószámlával. Emellett ha ön nem a lakóhelye szerinti országban kíván folyószámlát nyitni, egyes EU-tagországok pénzintézetei feltételül szabhatják, hogy igazolja, valódi és jogos érdeke fűződik a számlanyitáshoz. Ilyen jogos érdek lehet, ha ön nem abban az országban dolgozik, mint ahol lakik.

A banki alapszolgáltatásokat biztosító folyószámla, amelyet a bankoknak nyújtaniuk kell, biztosítja a készpénzbefizetés, a készpénzfelvétel, az átutalások lehetőségét, és bankkártya is kapcsolódik hozzá. A banknak ezen túlmenően hozzáférést kell nyújtania az általa kínált online banki szolgáltatásokhoz.

Nem minden esetben kötelező azonban folyószámla- vagy egyéb típusú hitelt nyújtania a folyószámla-tulajdonosoknak. Az EU-s országokban a bankok felszámíthatnak éves díjat a lakossági folyószámlák vezetéséért. Ennek az éves számlavezetési díjnak azonban észszerű mértékűnek kell lennie.

Az uniós országok bankjainál ugyanolyan betétbiztosítási garanciák élnek, mint Magyarországon, vagyis a bankbetétje alapvetően 100 ezer euróig biztosított, egy bankcsőd esetén azonban nem Magyarországon, hanem az adott uniós ország betétbiztosítójánál kell intéznie a kártalanítást. 

A nem uniós országok esetében a külföldi állampolgárok számlanyitási lehetőségeit mindenhol más külön jogszabály határozza meg - ezt az OTP Bank szakértői mondták nekem, mivel az OTP több uniós és nem uniós országban is rendelkezik leánybankkal. A benyújtandó dokumentumok listáját ott érdemes elkérni az adott pénzintézettől. A vállalati ügyfeleknek és a lakossági ügyfeleknek más és más dokumentumokra lehet szükségük. 

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!