A jegybank a honlapján közölte: az egy és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség 32-32 millió euró (10-10 milliárd forint) volt, amelyre a bankok az egy hónapos futamidőre 260 millió euró (81 milliárd forint) értékben, tizenkét hónaposra pedig 215 millió euró (67 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB mindkét lejáraton 10-10 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 6, illetve 5 bank vett részt - írja az MTI.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve, az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás április 18-án 1562 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 41,2 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 24,8 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1496,5 milliárd forintot tesz ki.

QP | Quality Placement

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére, likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.