A Fitch szerint a minősítés mérlegeli másrészről a magas államadósságot és a korábbi unortodox szakpolitikai lépéseket is, valamint azt, hogy az utóbbi években romlottak a kormányzati jelzőszámok. A magyar államadós-osztályzat stabil kilátása ugyanakkor a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy fenntartható lesz a magyar gazdaság kilábalási folyamata, és enyhe mértékű költségvetési konszolidáció is várható, amely lehetővé teszi 2021-től az államadósság-ráta lassú csökkenését.

A magyar gazdaság már kilábalóban van a koronavírus-világjárvány okozta sokkból, és a növekedést támogató tényezők között szerepel a továbbra is laza költségvetési politika, az ellenállóképesnek bizonyult ipari termelés, a stabil beruházási kilátások, valamint az ugyancsak fellendülőben lévő külső kereslet. A magyar hazai össztermék (GDP) az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken számolva. A hitelminősítő kiemeli, hogy ezek a növekedési ütemek jelentősen meghaladják a magyar gazdaság növekedési potenciálját.

A Fitch elemzői előrejelzéseikbe beépítették az Európai Unió által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap finanszírozásait is, amelyek várakozásuk szerint 2022-től jelentős növekedési ösztönzést jelentenek majd. A gyermekes családoknak nyújtandó, tervezett adóvisszatérítés a GDP arányában 1,1 százalékpontnyi felhajtóerőt ad a háztartási szektor fogyasztási kiadásainak.

Lefelé ható kockázatot jelent az, hogy az Európai Bizottság valószínűleg késlelteti az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében beterjesztett magyar helyreállítási terv jóváhagyását. A hitelminősítő ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy az Európai Bizottsággal jogállamisági kérdésekben kialakult nézeteltérések teljes mértékben veszélybe sodornák Magyarország hozzáférését az RRF-finanszírozáshoz.

Ugyancsak lefelé ható kockázatokkal terhelné a Fitch előrejelzéseit a koronavírus-világjárvány esetleges kedvezőtlen irányú további alakulása, vagy az, ha a lakosság jelentős része vonakodna a koronavírus elleni oltások beadatásától.

A GDP-arányos magyar államháztartási deficit az idén eléri a 7,0 százalékot, de jövőre 5,7 százalékra, 2023-ban 4,1 százalékra csökken. A cég által a "BBB" kategóriába sorolt államadósok előre jelzett mediándeficitje 2,9 százalék.

A Fitch a magyar szuverén minősítés gyengeségei között tartja számon a hasonló besorolású társállamokéhoz képest magas bruttó államadósság-rátát, amely a cég adatai szerint tavaly csaknem 15 százalékponttal a hazai össztermék 80,4 százalékára emelkedett. A magyar államadósság-ráta 2023 végéig 76 százalékra csökken, vagyis még akkor is jóval a cég listáján "BBB" osztályzattal szereplő államadósok előre jelzett 59,9 százalékos mediánja felett lesz. A magas adósságszintből eredő kockázatokat ugyanakkor bizonyos részben enyhíti a kedvező adósságprofil: az államadósságon belül az idei év első felében mindössze 17,7 százalék volt a devizaadósság-hányad. A "BBB" besorolású szuverén adósok mediánszintje ugyanebben az időszakban 33,7 százalék volt.

A hazai lakossági befektetések a forintban denominált teljes állampapír-állomány 32,6 százalékát tették ki, és e befektetői kör jelentős részére jellemző, hogy lejáratig megtartja ezeket a papírokat - áll a Fitch Ratings elemzésében.