Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy magyar repülőgép landolt június 16-án Fehéroroszország fővárosában - írja a 24.hu. A Flightradar adatai szerint a Magnus Aircraft Zrt. HA-XCN lajstromjelű kisgépe Debrecenből indulva Breszt érintésével érkezett Minszkbe. A kétüléses Magnus Fusion ezután négy napot töltött Minsz repülőterén, majd hétfőn repült vissza a Pécs melletti Jakabszállásra.

A magyar gép látogatását egy légi forgalommal foglalkozó Facebook-csoport tagjai szúrták ki. A Magnus Fusion útját az tette feltűnővé, hogy a fehéroroszországi légtér szinte teljesen kiürült, mióta az Európai Tanács büntetőintézkedéseket vezetett be az országgal szemben, miután leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athén és Vilnius között közlekedő járatát, amely elvileg csak átrepült volna az ország felett.

Az állami gépeltérítésre adott brüsszeli válasz lényegében beszüntette a légi közlekedést Európa és Fehéroroszország között. Május vége óta az uniós repterek nem fogadják a fehérorosz légitársaságok repülőgépeit, sőt a belarusz gépek nem is repülhetnek keresztül az EU-s tagállamok légterén. Emellett az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be a belarusz légtérbe, és értelemszerűen le sem szállhatnak az ország területén.

No problem?

A magyar légügyi hatóság a június 4-én kiadott repülésbiztonsági tájékoztatása szerint a Magyarországon kiadott engedéllyel működő légi fuvarozók, a magyar engedéllyel rendelkező gépek pilótái és a magyar regisztrációval rendelkező gépek számára sem megengedett, hogy belépjenek a minszki (belarusz) légtérbe. Ettől az utasítástól eltérni lényegében csak szükséghelyzetben, előre nem látható körülmények miatt lehet.

A 24.hu megkereste a Pécs melletti Pogányban működő, kompozit kisrepülőgépek gyártására alapított Magnus Aircraft Zrt.-t, hogy megtudja, miért vitték ki a fő terméküknek számító típust Minszkbe. A válasz szerint a cég munkatársai, valamint a Magnus Fusion Business bemutató repülőgépe kiküldetésen vettek részt Fehéroroszországban. Az érvényben lévő NOTAM a cég szerint csak „a kereskedelmi tevékenységet végző repülőgépek repülési tilalmára vonatkozik”.

Az uniós légtérbojkottról és a Magnus minszki útjáról a magyar légügyi hatóságokat is megkérdezte a hírportál, de érdemi állásfoglalást nem kapott.