Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1020 forintos, míg a betanított munkát végzők 940 forintos átlagos órabérre számíthattak. A régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek, míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 850 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon már jóval 1100 forint felett alakul.

Továbbra is gyorsan emelkednek a fizikai dolgozók órabérei, ami az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány miatt nem meglepő - véli Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágának vezetője. A folyamat várhatóan a következő negyedévekben sem szakad meg, az egyre fokozódó munkaerő-kereslet hatására már az év végén várhatóan újabb növekedési hullámot lehet majd tapasztalni. A jövő év elején pedig a várakozások szerint mintegy 9 százalékos minimálbér-emelésre kerülhet sor, ami szintén komoly hatást fog gyakorolni az alacsonyabb fizetési kategóriák bérszintjeinek alakulására.

A BDO Magyarország ezzel párhuzamosan több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2017 harmadik negyedévéhez képest átlagosan 3,9 százalék volt. Figyelembe véve az infláció immár 3 százalék körüli szintre emelkedését, ez gyakorlatilag mindössze 1 százalék körüli reálbér-növekedést jelent ezen a vezetői szinten.

Javítja az összképet, hogy a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek - így a jutalom, a bónusz vagy a bérpótlék - bérhez viszonyított aránya ebben az időszakban elérte a 15 százalékot, ami magasabb a korábbi évek 8-10 százalékos hányadánál - mondta Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési üzletágának partnere. Ez önmagában vélhetően hosszú távon nem lesz elég a munkaerő megtartására egy olyan piaci környezetben, ahol egy jó munkahely-váltással ma akár 20-30 százalékkal magasabb bér is kialkudható hasonló munkakörben.

A kép forrása: Pixabay.