A miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet - írja a portál a nyilvános adatokból.

Erre egy kiskapu ad lehetőséget, amely szerint pluszfeladat esetén eltéríthető a bér felfelé maximum 30 százalékkal. A szabály szerint egyébként csökkenteni is lehet a fizetéseket legfeljebb 20 százalékkal.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintot keresett egy államtitkár, május óta 1,296 milliót kapnak. A polgármesterek egy része azonban zúgolódik. 2016-ban ugyan az államtitkárok fizetéséhez kötötték a polgármesteri alapbért, de úgy tűnik, csak papíron: most az ő bérük nem emelkedett.

Pedig a 2017-től hatályos és a polgármesterek bérrendezéséről szóló törvénymódosítás lényege éppen az volt, hogy a - helyettes államtitkárok helyett - az államtitkárok alapbéréhez mérten állapítják meg a településvezetők fizetését.

amíg az állam is ügyeskedik, addig nem várható el, hogy például a kisvállalkozó ne négy, hanem nyolc órában jelentse be a alkalmazottat, aki egyébként egész nap dolgozik.

- mondta egy neve elhallgatását kérő polgármester.

a parlament fideszes többsége 2012-ben drasztikusan vágta meg a településvezetői fizetést, akkor a legapróbb településeken a polgármesterek fizetése alig volt több a legjobban kereső közmunkásokénál. A törvény végül csak a 2014-es önkormányzati választások után lépett hatályba, majd két évvel később, a méltatlan helyzetbe került polgármesterek nyomására 2016-ban emelték a béreket. Az 500 főnél kisebb községek első embereinek fizetése azonban így sem éri el a 2014 előtti bért - emlékeztet a Magyar Hang.