Egy egyesített bölcsődében foglalkoztatott konyhai kisegítő és mosó-vasaló munkakört betöltő dolgozók téves besorolásával kapcsolatban a munkáltatóval és a települési önkormányzat jegyzőjével történt sikertelen egyeztetések után, a BDDSZ jogsegélyszolgálatát biztosító ügyvéd közbenjárásával bírósághoz fordultunk 2020-ban - írja a szervezet közleményében.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2022. február 1-ján hirdette ki a másodfokú, jogerős ítéletet, amelyben kötelezte az egyesített bölcsőde munkáltatót, hogy fizessen munkabérként 3 évre visszamenőleg az I. rendű felperesnek 945 553 forintot és annak késedelmi kamatát, a II. rendű felperesnek 996 168 forintot és annak késedelmi kamatát, valamint perköltség címén személyenként 75 ezer forint plusz áfát. 

„A közalkalmazotti létnek van egy nagyon szigorú, jogszabály által meghatározott besorolási rendszere, ami a dolgozó iskolai végzettségéhez, szakképzettségéhez és a pályán eltöltött évekhez igazodik. Itt nem szakdolgozókról volt szó ebben a perben, hanem bölcsődei háttérmunkát végző emberekről, azokról, akik a legkevesebbet keresik a bölcsődében. Esetükben a munkáltató tévesen, a dolgozók számára hátrányosan értelmezte a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény besorolási szabályait és per előtt nem sikerült megegyezni a munkáltatóval, ezért bírósághoz kellett fordulnunk” – mondta el Szűcs Viktória a BDDSZ elnöke a Mércének.

A BDDSZ egy korábbi felmérésében a megkérdezett intézmények háromnegyedében nem találtak hasonló problémákat, viszont azt is tapasztalják, hogy a szakdolgozóknál, a bölcsődei kisgyermeknevelőknél is vannak problémák az illetmény, azaz a besorolás meghatározásánál, illetve a kötelező pótlékok biztosításánál bizonyos munkahelyeken. Így nem lehet azt kijelenteni, hogy az önkormányzatok által működtetett bölcsődéknél „minden rendben lenne a dolgozók fizetésének meghatározásánál” - írja a lap.