A friss adatok szerint a bruttó keresetek a vállalkozások körében 7,2, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 10,7 százalékkal nőttek.

Így 2021. január–augusztusban a bruttó átlagkereset 428,7 ezer, a nettó átlagkereset 285,1 ezer forintot ért el, mindkettő 8,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

2021. augusztusban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 426,5 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 436,7 ezer forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 283,6 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 292,3 ezer forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,9 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,7 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 407,8 ezer forintra becsülhető, 8,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
  • A bruttó kereset mediánértéke 348,1 ezer forint volt, amely 8,8 százalék-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

2021. január–augusztusban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 428,7 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 439,4 ezer 00 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 285,1 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 293,6 ezer forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 441,3 ezer, a költségvetésben 403,3 ezer, a nonprofit szektorban 386,7 ezer forintot ért el, ami 7,8, 9,6, illetve 10,1 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag emelkedését. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény, fenntartójának változása miatt, a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott - írták a statisztusok.
  • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (751,7 ezer forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (259,6 ezer forint).
  • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467,2 ezer, a nőknél 392,3 ezer forint volt, ez a férfiaknál 8,7, a nőknél 8,1 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 399,7 ezer forintra becsülhető, 8,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
  • Így a reálkereset 3,9 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,3 százalékos növekedése mellett.
  • A bruttó kereset mediánértéke 343,8 ezer forint volt, amely 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.