Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azon cégeknél, ahol az érdekképviseletek bérmegállapodást kötöttek, már tavasszal – a folyamatokat látva – igyekeztek további kiegészítő egyezségeket kötni. Ennek eredményeként a legtöbb munkáltatónál kompenzációs juttatás fizetésében állapodtak meg.

Október 12-én kezdődnek a háromoldalú egyeztetések a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről. Az egyeztetés jelenlegi fázisában azonban még nem beszélnek konkrét összegekről és számokról.

Azon az állami vállalatoknál, ahol többéves bérmegállapodás volt, és jelezték, hogy nem lesz bérkompenzáció – ilyen a Magyar Posta Zrt. –, valóban "nagyon súlyos a helyzet". Más a helyzet a versenyszféra munkáltatóinál, ahol a munkavállalók megtartása és a termelés biztonsága miatt további kompenzációs juttatásokban gondolkodtak – fogalmazott – mondta Mészáros Melinda, a Liga szakszervezet elnöke a rádióban.

Az állami cégeknél jöhet a legsúlyosabb válság

Az állami közszolgáltató szektorban úgy tűnik, bebetonozottnak tekintik a 2021-2023-as hároméves bérmegállapodást, amely összességében 15 százalékos mértékű bérfejlesztést biztosít. Ez azonban nagyon kevés, de 2023 ennél is kritikusabb. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy jövő évben összességében kétszázalékos bérfejlesztés lenne. Ezt a helyzetet mi nem tartjuk elfogadhatónak – jelentette ki Mészáros Melinda.

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán újra szeretnék értékelni a bérmegállapodást. Ez érinti a vasúttársaságot, a Volán-társaságot, a Magyar Postát, a teljes állami kézben kezelt vízügyi ágazat vállalkozásait és a villamosenergia-ipart. Ezeken a területeken nagyon komoly előrelépés szükséges – tette hozzá a Liga elnöke.