Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soha nem kerestek még ennyi pénzt vendégmunkások Magyarországon. Tavaly 30 százalékkal többet, majdnem 280 milliárd forintot fizettek ki nekik összesen az egy évvel korábbihoz képest a KSH friss adatai alapján - írja az RTL Híradóra hivatkozva a Pénzcentrum.

A külföldi munkaerő behozatalát épp a kormány tette vonzóvá a termelővállalatoknak: 2017 júniusában léptek hatályba azok a törvények, amelyek lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén - elsősorban hiányszakmákban - nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, a mentesség 90 napra vonatkozik. Később ezt aztán kiszélesítették nem szomszédos országokra is, valamint a hiányszakmák körét is tágabbra vették. Sőt, a kormány támogatni kezdte a munkásszállók építését is.

A portál korábban meg is írta: idén - augusztussal bezárólag - 49 699 külföldi kért munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt a magyar hatóságoktól, viszont év végéig akár a 75 ezret is megközelítheti a számuk. Jövőre folytatódhat a gazdasági céllal itt tartózkodó bevándorlók száma, ugyanis a munkaerőhiány egyre erősebb az országban.

Ahogy arról a Napi.hu korábban több cikkben is beszámolt, főként Ukrajnából érkeznek az országba dolgozni, mivel ott borzalmasan alacsonyak a fizetések, amelynek itt akár a tízszeresét is megkereshetik. Viszont egyre több helyen okozott problémát az együttélés a vendégmunkások és a helyiek között.