Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elfogadhatatlannak tartották a fizetések emelésére vonatkozó javaslatot a MÁV-nál a a szakszervezetek a csütörtökön kezdődő tárgyalásokon – tudta meg a Napi.hu. A legnagyobb állami közszolgáltató vállalat olyan javaslattal állt elő, ami nem éri el a 2023-ra várt 15 százalékos infláció mértékét.

Cél a fizetések értékének megőrzése

Buzásné Putz Erzsébet, a vasútnál is jelen lévő Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke a Napi.hu megkeresésére elmondta, hogy a munkavállalói oldal álláspontja világos:

legalább akkora alapbéremelést kell adni minden vasutasnak, hogy a fizetésük reálértéke ne csökkenjen. Ehhez átlagosan legalább 15 százalékos bérrendezésre van szükség.

Csalódást okozott az első tárgyalási forduló

Ezzel szemben a vasúttársaság vezetése az inflációnál alacsonyabb mértékű emelést tartalmazó ajánlatot tett, amely ebben a formában elfogadhatatlan, így további egyeztetésekre van szükség – részletezte a szakszervezeti vezető.

Az MTSZSZ elnöke kitért arra is, hogy nem elegendő kizárólag az alapbéreket vizsgálni a MÁV munkavállalóinál, hanem a teljes keresetet kell nézni. Ennek oka az a gyakorlat, hogy 

az alacsonyabb alapbérért dolgozók pótlékot kapnak. A pótlékokkal ugyanakkor a teljes kereset elérheti az alapbér kétszeresét, így a beosztott munkavállaló többet kereshet a vezetőjénél.

A jobb fizetések értékét sem kíméli az infláció

Buzásné Putz Erzsébet arról is beszélt, hogy a korábbi években hagyományosan nagyobb béremelést kaptak az alacsonyabb fizetésű munkakörökben dolgozók, mint a magasabb keresetű kvalifikált munkavállalók.

Ez a megközelítés jelenleg már nem állja meg a helyét, mivel az infláció a magasabb keresetű munkavállalókat is érinti, akiknek ráadásul az elmúlt években is be kellett érniük jóval alacsonyabb fizetésemeléssel.

 

A mérnökszakszervezet elnöke emellett arra is emlékeztetett, hogy kedden, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) ülésén egyértelmű célként fogalmazták meg a szakszervezetek, a munkáltatók, valamint a kormány is, hogy az állami cégeknél 2023-ban a munkavállalóknak átlagosan legalább a bérek vásárlóértékének megőrzéséhez szükséges fizetésemelésre kell törekedni a hároméves bérmegállapodás idei évére eredetileg tervezett 5 százalék helyett – tette hozzá Buzásné Putz Erzsébet.

Az országos egyeztetésen még megvolt az összhang

kormány, a szakszervezetek és az állami cégek vezetői egyetértettek azzal, hogy nem életszerű a jelenlegi gazdasági környezetben a 2021-es alkuban foglalt 5 százalékos fizetésemelés, ám ezt a hosszú távú egyezség aláírásakor még nem lehetett látni. Éppen ezért a bérmegállapodás módosításáról döntöttek a felek a KVKF keddi ülésén.

Konkrét számokról nem született döntés az országos érdekegyeztető fórumon, a szakszervezeteknek az állami cégeknél folytatott, helyi tárgyalásokon kell megállapodniuk.

Az új megállapodás értelmében fix összegű béremelést kapnának a dolgozók, vagyis, vállalatonként akár eltérő, 40-60 ezer forintos havi bruttó fizetésemelést kapna minden munkavállaló.