Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A január 31-ig az e célra elkülönített számlára befizetendő második díjrészlet azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, ezért felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A felügyeleti díj fizetésére kötelezettek 2021. május 31-ig nyújthatták be felügyeleti díjbevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetniük.

Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a tranzakció közleményében a befizetésre kötelezett adószáma/azonosító jele, valamint az első részlethez tartozó pénzügyi bizonylat számának feltüntetése is szükséges ‒ hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.

A fizetési kötelezettség a nem magyarországi illetékességű, de Magyarország területén a kötelezettség alá tartozó tevékenységet végző, úgynevezett FELIR azonosítóval rendelkező áfaalanyokat is érinti.

Mivel a hivatal a bevallás benyújtásának elmulasztása és az elmaradt díjfizetés esetén is jogosult mulasztási bírságot kiszabni, minden érintett cégnek érdeke áttekinteni a kötelezettség fennállását.

A díjköteles tevékenységek köre széles. A részletes listát az érintettek megtekinthetik a NÉBIH honlapján, de az lényegében a teljes élelmiszerláncot átfogja, ezért ide tartoznak a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, halászat és halgazdálkodás, élelmiszer- és italgyártás, vegyi anyag, gyógyszergyártás és jellemzően az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódó kis- és nagykereskedelmi tevékenységek.

Szintén érintettek lehetnek a szálláshelyszolgáltatók és vendéglátók, amennyiben élelmiszerforgalmazással is foglalkoznak.