A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata által összehívott megyei elnökök pénteki értekezletén váratlanul megjelent Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár több munkatársával és bemutatta a terület finanszírozására vonatkozó új kormányzati javaslatot - olvasható a portálon.

Eszerint a közfinanszírozott ellátók még idén egyösszegű, másfél millió forintos juttatásban részesülhetnek. Jövőre pedig 250 ezer forinttal, majd 2021-től újabb 140 ezer forinttal emelhetik a praxisok havi díját. Azaz kalkulációjuk szerint egy átlagos körzet 1,1 -1,2 millió forintból  gazdálkodhat a mostani 700-900 ezer forinttal szemben.

Az időzítés fontos, hiszen az eredeti tervek szerint 1100 fogorvosi praxis állhat le hétfőtől két hétre.

Nagy Ákos, a demonstráció koordinátora a lapnak azt mondta: ez az összeg még mindig nem annyi, mint amit eredetileg kértek. Azaz ő továbbra is elégedetlen annak ellenére is, hogy a jelenlévő megyei elnökök 19:3 arányban elfogadták az ajánlatot. Kárász Anikó, az akció másik szervezője szerint a szavazás semmire sem kötelezi a demonstrációra készülőket, hiszen a kéthetes tiltakozó megmozdulást nem a kamara szervezi, hanem a fogorvosokból szerveződött Facebook-csoport.

Az államtitkár ajánlata a demonstráció szervezői szerint azért is elfogadhatatlan, mert 2017-ben Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár ígérte, hogy három éven belül 30 milliárd forinttal nőhet a fogászati ellátókra jutó összeg a költségvetésben. Véleménye szerint ez az ajánlat nem rendíti meg az akciót, hiszen az 1100 fogorvos "szabadságra ment", és megszervezte a betegeinek az ügyeleti ellátását.