Változást jelenthet a kormány politikájában Fellegi Tamás mai nyilatkozata. Az IMF-fel tárgyaló delegáció vezetője ugyanis közölte, hogy hajlandóak tárgyalni az elővigyázatossági típusú készenléti hitelmegállapodásról (P-SBA), valamint látszódik a rugalmasság a jegybanktörvény kezelését illetően is - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A kormány térfelén a labda

Egyértelműen a kormány térfelén pattog most a labda. A tárgyalásokat csak az tudná felgyorsítani, ha letesznek valamit az asztalra, és nem csak szavak szintjén ígérnek valamit - tette hozzá Suppan. A jegybanktörvénnyel ugyanis - még ha azon nem is lehetetlen utólag változtatni - eljátszották a bizalmat.

A kormány igyekezett amennyire csak lehetett, bővíteni a mozgásterén, kérdés volt, hogy a piac ezt meddig és milyen mértékben tolerálja - mondta Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza. Most olyan szintekre került a forintárfolyam és az állampapírok hozama, hogy muszáj visszalépnie az eddig követett álláspontból. A forintkurzus alapján azonban ez még nem hiteles a piacnak. Ugyan a forint gyengülése pillanatnyilag megállt, érdemi korrekció csak akkor történik meg, amikor lényegi előrelépések történnek majd az EU/IMF-párossal.

A befektetők elég szkeptikusak a tárgyalások állásával kapcsolatban. Rövid időn belül túl sokszor fordult a kocka ahhoz, hogy egyetlen nyilatkozat megnyugtassa a kedélyeket - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A külföldi elemzők nyilatkozatai alapján számukra nem volt egyértelmű, hogy Magyarország tényleg tudatában van a kockázatoknak. Legalábbis nem erre következtetnek azokból a nyilatkozatokból, amelyek Magyarország EU/IMF-hitel nélküli helyt állásáról szólnak. Ugyanakkor ezt még lehet kezelni, amennyiben egy irányba mutató pozitív nyilatkozatok születnek. Jelenleg minden mondatra oda kell figyelni, ugyanis akár egy nyilatkozattal romba lehet dönteni a korábbi eredményeket.

Az EU keményebb lehet, mint valaha

A fő kockázatot most az EU követelései jelentik - tette hozzá Forián Szabó. A Bizottság ugyanis úgy tűnik, bekeményített és szigorúbbá vált. Az elmúlt hetek eseményei miatt nehezebb lesz dűlőre jutni, vélhetőleg az igények is magasabbak lesznek, és olyan kérdéseket is érinthetnek, amelyeket a kormány nem szívesen tárgyalna újra. Mindeközben azonban tárgyalási készséget kell demonstrálnia az országnak ahhoz, hogy lenyugtassa a piaci aggodalmakat és elősegítse a megállapodást.

Az EU/IMF-szerződés megkötése - azon túl, hogy elkerülhetetlen - egy olcsó és kiszámítható forrást jelent az országnak. Jelenleg a forintban és devizában denominált hitelekért egyaránt kétszámjegyű hozamot várnak, ezzel szemben egy biztos, 3-4 százalékos hitel válik elérhetővé.

Akkor most mikor lesz a megállapodás?

Így jelenleg mindenki a megegyezésről szóló információkat várja, ugyanakkor hírek ritkán jelennek meg erről és akkor is ellentmondásosak. A Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbbi információi szerint az IMF board-ja január 18-án tartja azon ülését, melynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum, azonban sajnálatos módon ezt az információt is cáfolta a Valutaalap.

A tárgyalásnak vannak adminisztratív korlátai is, amelyek lelassítják a folyamatokat - bár volt olyan is, hogy tényleg egy éjszaka alatt fogadtak el mindent. Ez azonban a legvészesebb helyzetekben fordul elő, jelenleg normál menetrend van érvényben. Ennek felgyorsításához pedig a kormánynak kell lépéseket tenni - mondta Suppan.