A játszótéri eszközök biztonságos használatának feltételeit az üzemeltető köteles biztosítani. Kijelölt szervezetekkel kell elvégeztetnie az újonnan telepített hinták, mászókák, csúszdák, egyebek használatba vétel előtti, majd ezt követően időszakos ellenőrzését is.

Utóbbiak elvárt gyakoriságát a korábbi négy évhez képest 2020 nyarától három évre szigorították. Ha a szakértő hibát jegyzőkönyvez, azt az üzemeltetőnek orvosolnia kell: ki kell javítania vagy el kell bontania az eszközt. Minden lényeges történést nyilvántartásban kell rögzítenie, a megtett intézkedéseket dokumentumokkal kell igazolnia. A fogyasztóvédelmi hatóság az összes jogszabályi előírás teljesülését következetesen ellenőrzi, és szükség esetén határozottan fellép a hiányosságok pótlása érdekében - írja az ITM.

A kormányhivatalok munkatársai 2021-ben is ellenőrizték a közterületen és köznevelési, oktatási intézményeknél működő játszótereket, továbbá külön kategóriaként csekkolták le az egyéb helyszíneken, például szállodák, éttermek, társasházak udvarán, állatkertek, vadasparkok területén, játszóházakban található eszközöket is.

A tavalyi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a használatba vétel előtti és időszakos ellenőrzéseket a vizsgált eszközök ötödénél nem folytatták le. Ezeket tehát úgy telepítették vagy üzemeltették, hogy biztonságosságukról szakértő nem bizonyosodott meg. Az adminisztratív jellegű feladatokról a játszóeszközök több mint negyedénél nem vagy nem megfelelően gondoskodtak.

A tavalyelőtt hatályba lépett jogszabály-módosítással új kötelezettségként jelent meg az is, hogy az üzemeltetőnek önálló táblán, jól láthatóan és tartós módon fel kell tüntetnie a nevét, székhelyének címét, telefonszámát és elektronikus levelezési címét, továbbá az egységes európai segélyhívószámot (112). E téren minden negyedik játszótéren mulasztottak.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta:

a fogyasztóvédelmi hatóság tavaly összesen 721 játszótéren vizsgált meg közel 5400 eszközt, több mint harmadukkal akadt kisebb-nagyobb gond. A kifogásolási arány a legalacsonyabb volt az elmúlt bő évtizedben, a kormányhivatalok azonban így is 3,7 millió forint bírságot szabtak ki.