A Dunaújvárosi Főiskola egy 3,2 milliárd forintos beruházás keretében megvásárolt eszközök és a már meglévő kutatás-fejlesztési kapacitás hasznosítására hozta létre az Ecotech Közép-Európai Technológiai és Innovációs Nonprofit Közhasznú Zrt.-t. A teljes mértékben magyar tulajdonú spin off cég hazai és nemzetközi szinten is elismert kutatók koncentrációja. A szektorközi együttélés jegyében az Ecotech a megalakulását követően együttműködésre lép a Videoton Holding Zrt.-vel. A felek törekvése arra irányul, hogy a felsőoktatásban zajló K+F minden tekintetben igazodjék a valós ipari igényekhez.

Az Ecotech híd szerepet kíván betölteni az ipar és a tudományos szféra között, a társaság szakemberei teamekbe tömörülve teljes munkaidőben a projekt megvalósításán dolgoznak, de bevonják a főiskola humán- és egyéb erőforrásait - mondta Jenei István, az Ecotech vezérigazgatója. Jelenleg két nagy projekt kutatásai folynak a társaságnál, egy élettartam-kutatás, illetve fizikai szimulációs berendezésekkel kapcsolatban - tette hozzá.

Magyarországon akkor lesz az ipari fejlődés szerves, biztos és fenntartható, ha egyre több dologról azt mondhatjuk, hogy nemcsak itt történik, hanem itt határozzák azt meg, döntik el. Ennek pedig nincs köze a tulajdon- és tőkeviszonyokhoz - mondta Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.

A legfőbb cél az átjárás megteremtése a felsőoktatási (akadémiai) szféra és a gazdaság között, hiszen jelenleg egzisztenciálisan is átjárhatatlan a két terület - tette hozzá Bognár László, a Dunaújvárosi Főiskola rektora.