A Magyar Közlönyben megjelent rendelet október 21-től 7 880 511 megawattórára emelte (7,811 ezer MWh-ról) a különleges földgázkészlet mértékét. Az mfor számítása szerint ez valamivel több, mint 740 millió köbméter gázmenyiséget jelent.

A különleges földgázkészletet a rendszerben a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség hozza létre, tároltatja és értékesíti, és azt a rendelet szerint 2023. április 1-jéig tart fent. A különleges földgázkészlet a szövetség tulajdonát képezi.

A magyar állam nevében, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek - a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzésének finanszírozása céljából - megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan az állam 100 százalékos készfizető kezességet vállal. Ez eddig 1 milliárd 850 millió euró tőkeösszegű hitelhez kapcsolódott, amit a kormány most 2 milliárd 12 millió euróra emelt.

Az mfor feltételezése szerint a keretösszeget azért kellett megemelni, mert a földgázt a korábban tervezettnél csak drágábban sikerült megvásárolni.